6.7 C
Tuzla
07.12.2022.

Bošković za danas sazvao sjednicu Radne grupe za izbor sudija Ustavnog suda BiH

Naredne aktivnosti u vezi s izborom sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojeg bira Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, razmotrit  će se danas na sjednici Radne grupe za izbor sudija Ustavnog suda BiH.

Sjednica će se održati u zgradi Parlamenta FBiH, a sazvao ju je predsjednik Komisije Predstavničkog doma Federalnog parlamenta za izbor i imenovanja te predsjednik Radne grupe za izbor sudija Ustavnog suda BiH Mladen Bošković.

– U Ustavnom sudu BiH trenutno je upražnjeno jedno mjesto među članovima koji se biraju iz Federacije BiH, odnosno iz kvote federalnih sudija, a razlog je odlazak u penziju sudije Mate Tadića – izjavio je za Fenu Bošković.

Dodao je da će Radna grupa postavljati pitanja kandidatima te  predložiti jednog Komisiji za izbor i imenovanja, a konačnu riječ o izboru sudije dat će Predstavnički dom.

Za sudiju Ustavnog suda BiH iz Federacije prijavilo se 14 kandidata. To su: Boris Barun, Danica Šain, Sanela Butigan-Gorušanović, Ivo Rozić, Zvonko Mijan, Ivan Miličević, Marin Vukoja, Monika Mijić, Zdravko Lučić, Bariša Čolak, Mario Širić, Željka Marković Sekulić, Mirko Miličević i Mile Lasić.

RTVvSlon/Fena

POSLJEDNJE DODANO