Bosna i Hercegovina spremna za Olimpijadu poslije Olimpijade: Svi se raduju EYOF-u!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Sve je spremno za Evropski omladinski olimpijski festival koji će Bosnu i Hercegovinu, nakon 35 godina ponovo pretvoriti u zimsko olimpijsko sjedište svijeta. Ovaj, za našu zemlju itekako važan događaj koji će trajati od 9. do 16. februara ove godine, okupit će veliki broj mladih sportaša, koji će, takmičeći se u zimskim sportovima u Sarajevu i Istočnom Sarajevu učiniti sve da se domognu olimpijskih medalja. Zbog sportske, društvene, političke, ali i finansijske važnosti jednog ovakvog projekta po Bosnu i Hercegovinu, EYOF je na današnjoj zvaničnoj press konferenciji predstavljen kao historijski događaj.

“Moram priznati da se u jednom periodu ovaj zadatak činio kao nemoguća misija kad povedemo računa o našoj komplikovanoj društveno-političkoj realnosti. Ali kako vidite i nemoguća misija je moguća.” – kazao jeMarijan Kvesić, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH.

Prvi gosti i šefovi delegacija u Bosnu i Hercegovinu stigli su još jučer, a sutra će ih, kada stignu i svi drugi, u Olimpijskog bh. selu biti na hiljade među kojima i 1.600 takmičara.

“Ovo je historijski trenutak za dva grada domaćina ali i za Evropski olimpijski komitet. Ovo je prvi put da je baklja upaljena za dva grada domaćina i to će ući u historiju. Svjedočimo historijskom momentu za Sarajevo i Istočno Sarajevo jer se plamen prvi put vraća nakon Olimpijade 1984. godine.” – ističe Josef Liba, predsjednik Koordinacione komisije EYOF-a.