27 C
Tuzla
18.07.2024.

Bosna i Hercegovina veselo ušla u 2022. godinu

Bosna i Hercegovina je u novu, 2022. godinu ušla uz organizirane proslave na gradskim trgovima i vatromet. Od većih gradova izuzetak je bilo tek Sarajevo, gdje zbog epidemiološke situacije nije bilo organiziranog dočeka Nove godine, ali je zato slavljenička atmosfera bila u brojnim ugostiteljskim objektima u ovom gradu. Priređen je i višeminutni vatromet na više lokacija u Sarajevu.

Prema informacijama turističkih organizacija, izostanak strogih restriktivnih mjera rezultirao je većim dolaskom turista iz inozemstva, a posebno iz susjednih zemalja na doček Nove godine u BiH. Veliki broj turista evidentiran je u većim gradskim centrima i na planinama.

TUZLA

Nekoliko hiljada građana Tuzle dočekalo je novu, 2022. godinu na Trgu slobode u ovom gradu, gdje su imali priliku uživati u bogatom muzičkom programu. Za odličnu atmosferu pobrinuli su se članovi nekoliko bendova.

Tačno u ponoć, kada su se kazaljke poklopile, tuzlansko nebo je obojio i spektakularan desetominutni vatromet, a uz neizostavne zagrljaje najbližih Tuzlaci su međusobno jedni drugima čestitali novu, 2022. godinu.

Osim odlične koncernte zabave, prisutni su imali priliku uživati i u ukusnim delicijama i raznim vrstama pića u novogodišnjim kućicama koje su postavljene u centru grada.

Javni doček Nove godine u Tuzli prošao je bez incidenata, a shodno mjerama, građani su uz sebe morali imati neki od dokaza među kojima su potvrde o vakcinisanju, testiranu i prebolovanom covidu-19.

Cijeli događaj nadzirali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK i zaštitarskih agencija, kao i službenici hitne pomoći i vatrogasne službe.

ZENICA

Građani Zenice u novu, 2022. godinu ušli su velikim vatrometom i koncertom muzičara Isaka Šabanovića i Mahira Mulalića na glavnom gradskom trgu – Trgu Alije Izetbegovića.

Nekoliko hiljada stanovnika tog i okolnih gradova, kao i gostiju iz inozemstva, veselilo se na zajedničkom dočeku, na kojem im se, poslije ponoći, prigodnim govorom obratio gradonačelnik Fuad Kasumović. On je svima čestitao Novu godinu te poželio svaku sreću i uspjeh.

Grad Zenica je, u sklopu već tradicionalnog Zimskog festivala “ZE-ADVENTURE”, protekle dvije sedmice na tom mjestu organizirala brojne muzičke i kulturne sadržaje, a u prednovogodišnjoj noći, u četvrtak, 30. decembra, veliki koncert održao je i Željko Samardžić.

MOSTAR

Više tisuća osoba dočekalo je novu 2022. godinu na dočeku na otvorenom u Mostaru.

Mostarce i njihove goste u novu je godinu uvela Indira Levak, a njoj se na pozornici u ponoć pridružio mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

On je poželio svojim sugrađanima i svim stanovnicima Bosne i Hercegovine sretnu i uspješnu 2022. godinu.

Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godina, kao i činjenica da je doček na otvorenom u Mostaru organiziran praktično bez ikakvih epidemioloških mjera privukao je veliki broj ljudi.

Pored Mostarki i Mostaraca novo ljeto su u Gradu na Neretvi dočekali i brojni gosti iz Dalmacije i susjednih gradova.

Vezane vijesti

TUZLA