Bradarina molba CIK-u: Ubrzati procedure radi konstituiranja Doma naroda

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara uputila je molbu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) apelirajući na maksimalno moguće ubrzanje procedura završetka procesa popune tog doma kako bi mogla u najkraćem mogućem roku zakazati konstituirajuću sjednicu novog, postizbornog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH, saopćeno je iz Bradarinog ureda.

”Ovim putem vam se obraćam kao predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za hitnu dostavu informacija o provedenom postupku izbora i potvrđivanja izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u mandatnom periodu 2018-2020. godine.

Bosna i Hercegovina je demokratska država koja funkcionira sukladno zakonu i temeljem slobodnih i demokratskih izbora. Kako nakon održanih oktobarskih izbora nije bilo moguće provesti postupak izbora izaslanika u entitetu Federacije Bosne i Hercegovine s obzirom na Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj: U-23/14, kojom su odredbe Izbornog zakona koje se odnose na popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine stavljene izvan snage, a Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nije izvršila presudu Ustavnog suda i donijela nove odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine sukladno navedenoj odluci.

U nedorečenim zakonskim odredbama ostala je pravna praznina te ste kao provedbeno tijelo donijeli Uputstvo o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH”, broj 91/18). Navedenim aktom ste obavezali zakonodavna tijela svih kantona (skupštine kantona) za izvršavanje izbora izaslanika i dostavu rezultata glasanja Centralnoj izbornoj komisiji u roku od sedam (7) dana.

Javnost Bosne i Hercegovine upoznata je s činjenicom pokretanja postupaka ocjene ustavnosti navedenog uputstva pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, kao i obavezom o postupanju za sva zakonodavna tijela svih kantona o izvršenju izbora izaslanika u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu Naputka (19.12.2018.godine)”, navedeno je u Bradarinom dopisu CIK-u.

Ona dalje navodi da skupštine kantona nisu u zakonskom roku dostavile liste kandidata ni do kraja provele postupak izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Bradara traži ubrzanje postupka potvrđivanja izaslanika u Dom naroda, kako bi kao predsjedateljica iz prethodnog saziva u što kraćem roku sazvala konstuirajuću sjednicu novog.

”Vjerujem kako ne moram vama napominjati iznimnu važnost brzog konstituiranja novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u cilju postizanja finansijske i političke stabilizacije Federacije Bosne i Hercegovine s obzirom na to da u prethodnoj godini nije usvojen Budžet Federacije BiH za 2019. godinu, kao ni Odluka o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine, a ni ostali akti koji se odnose na financijsku stabilnost entiteta FBiH, a sve zbog političke neodgovornosti zakondavnih tijela kantona”, navela je također.

Konstituiranjem Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine završit će se i konstituiranje Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, napomenula je Bradara.

Budući da su su u toku izbori izaslanika i u jedinom preostalom zakonodavnom tijelu, odnosno kantonalnoj skupštini, ona od CIK-a traži hitne informacije o provedenom postupku potvrđivanja izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao i dostavu informacija o izboru izaslanika iz svih kantona te  plan utvrđivanja i potvrđivanja izabranih izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kako bi pravovremeno mogla planirati zakazivanje sjednice Doma naroda.

”Očekujem kako ćete u skladu sa zakonskim odredbama, u najkraćim rokovima završiti navedeni postupak”, navela ja također u dopisu/molbi Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

(RTV Slon/Fena)