Bregu: Parlamentarni dijalog i saradnja su nadahnuće borbe za demokratiju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U vrijeme kada se politika nalazi u teškom stanju, parlamentarni dijalog između zapadnog Balkana i Evropske unije o budućnosti regiona prijeko je potreban. Zato bih i predložila da se započne s institucionaliziranim dijalogom, koji je Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) spremno da pomogne.

Kazala je ovo generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu na otvaranju Konferencije parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope (COSAP) održane danas u Tirani.

Po njenim riječima, Vijeće za regionalnu saradnju sa zadovoljstvom doprinosi ovoj novoj dinamici podrškom koju pruža parlamentarnom dijalogu i saradnji, koji su nadahnuće kontinuirane borbe za demokratiju.

– Rješavanje političkih, ekonomskih, društvenih, kulturoloških i sigurnosnih izazova u našem regionu nije odgovornost samo vlada. Parlamentarna podrška preduzetim reformama nužna je da se osigura da se potrebe i glas građana čuju, što je i veoma važan dio Berlinskog procesa, a 2020. godina treba biti odlučujuća za definiranje uloge koju parlamenti trebaju imati u tom smislu. COSAP je najpogodniji forum za započinjanje ovog procesa i utvrđivanje načina održavanja i sadržaja pomenutog dijaloga – kazala je Bregu.

Kao predsjedavajuća Konferencijom parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope tokom albanskog predsjedavanja, Bregu je 2015. godine forumu predložila stvaranje parlamentarne dimenzije u okviru Berlinskog procesa.

– I dalje sam uvjerena da uključenost nacionalnih parlamenata u ovaj proces znači unaprijeđenje i dalje jačanje nadzorne uloge parlamenata i ima potencijal da doprinese jačanju političke stabilnosti i unaprijeđenju regionalne saradnje na zapadnom Balkanu. Drago mi je da su na samitu u Poznanju prošle godine lideri prepoznali značaj ovog prijedloga da se u Berlinski proces uključi građane i njihove predstavnike – zaključila je Bregu.

Konferenciju su, zajedno s Bregu, otvorili i predsjednik Parlamenta Albanije Gramoz RUÇI, predsjedavajuća Odbora za evropske integracije albanskog Parlamenta Rudina Hajdari, šef delegacije Evropske unije u Albaniji Luigi SORECA i kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Albanije Taulant Balla.

Sastanak, na kome su se okupili parlamentarci iz regiona, zajednički su organizirali Vijeće za regionalnu saradnju i Parlament Albanije, koji trenutno predsjedava Konferencijom parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope, a čije predsjedavanje od sutra preuzima Bosna i Hercegovina – saopćeno je iz RCC-a.