-1 C
Tuzla
05.12.2023.

Brisel – BiH napravila značajan iskorak u upravljanju migracijama

Bosna i Hercegovina je postigla značajan iskorak u upravljanju migracijama, rečeno je na sastancima u Briselu.

Naime, delegacija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, predvođena savjetnikom ministra Sašom Kecmanom, danas je u Briselu održala niz sastanaka sa zvaničnicima Evropske unije, na kojima je razgovarano o migrantskoj situaciji u BiH, trenutnoj podršci EU te nastavku pomoći institucijama BiH u upravljanju ovim procesom.

O ovim temama, veoma važnim za buduće upravljanje migrantskom situacijom u BiH, razgovarano je sa šefom Odjela u Direktoratu za politiku susjedstva i proširenje (DG NEAR) Vassilisom Maragosom, saopćeno je.

Također, održani su sastanci s predstavnicima Odjela za migracije, zapadni Balkan i regionalne strategije.

Tokom ovih susreta istaknuto je da je BiH u protekloj godini napravila značajan iskorak u upravljanju migracijama, što je prepoznato i u posljednjem izvještaju EK o napretku BiH u evropskim integracijama.

Očekuje se da BiH nastavi djelovanje u tom pravcu te je najavljena podrška EU u upravljanju migracijama, jačanju kapaciteta institucija BiH te suzbijanja ilegalnih migracija.

Važna tema ovih sastanaka je bila i organizacija povrataka migranata u njihove zemlje porijekla, jačanju kapaciteta državnih institucija te nastavku preuzimanja upravljanja migracijama od međunarodnih organizacija.

Tokom posjete Briselu, održani su odvojeni sastanci i s predstavnicima direkcija EK za unutrašnje poslove, vanjske poslove i civilnu zaštitu.

Također, planirana je posjeta Luksemburgu gdje će se razgovarati o izgradnji kapaciteta i jačanju sigurnosti unutar privremenih prihvatnih centara za migrante.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA