-3 C
Tuzla
30.11.2023.

Britanska vlada pozdravila usmjerene sankcije: Reakcije visokih dužnosnika

Od jučer kako su objavljene američke sankcije Miloradu Dodiku, Alternativnoj televiziji Banja Luka, Milanu Tegeltiji i njegovoj supruzi, te Mirsadu Kukiću, nižu se reakcije domaćih i međunarodnih zvaničnika i dužnosnika. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva iskazala je svoju podršku posljednjim potezima Bidenove administracije, pa su, između ostalih, putem svojih twitter naloga reagovali britanski lord Tarik Ahmad od Wimbldona (Tarik Ahmad of Wimbledon) ministar nadležan za ljudska prava pri britanskom Ministarstvu vanjskih poslova , Lizz Truss – ministrica vanjskih poslova i britanski ambasador u BiH- Mett Field.

„Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja današnje uvođenje sankcija SAD-a usljed postojećih prijetnji po stabilnost BiH. Destabilizacija i korupcija predstavlja prijetnju napretku ostvarenom u proteklih 26. godina. UK će nastaviti raditi sa partnerima na pružanju podrške“ tvitao je Lord od Vimbldona.

„Korupcija je prijetnja slobodi, demokratiji i miru u Bosni i Hercegovini. Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja usmjerene sankcije SAD-a, koje pozivaju na odgovornost . Nastavljamo raditi sa saveznicima kako bi pružili podršku Bosni i Hercegovini i slobodi u regionu“, stav je ministrice vanjskih poslova UK.

Ove stavove podijelio je i Matt Field, britanski ambasador u našoj zemlji.

Podsjećamo, brojni analitičari smatraju da je u ovom momentu izuzetno važna podrška i zainteresiranost Ujedinjenog Kraljevstva, te su pozdravili povećani angažman Vlade UK oko dešavanja u Bosni i Hercegovini koji je rezultirao i imenovanjem specijalnog predstavnika za našu zemlju, generala Stjuarta Piča  (Stuart Peach) koji je protekolg mjeseca boravio u Sarajevu.

U posjeti Bosni i Hercegovini u decembru 2021. godine bio je i Tarik Ahmad – Lord od Vimbldona.

Osim toga, pred kraj prošle godine u mjesec dana u Domu lordova održane su dvije posebne sjednice na kojima je razgovarano o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Prema stavovima analitičara očekuje se da će sankcije sliče sankcijama američke administracije objaviti i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Vezane vijesti

TUZLA