17.8 C
Tuzla
28.05.2022.

Britanski premijer Johnson sastao se u Kijevu sa Zelenskim

Britanski premijer Boris Johnson otputovao je u Kijev gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Johnson je predstavio novi paket finansijske i vojne pomoći Ukrajini tokom posjete Kijevu.

– Danas sam se susreo s prijateljem, predsjednikom Zelenskim u Kijevu kako bih pokazao našu čvrstu podršku narodu Ukrajine. Predstavljamo novi paket finansijske i vojne pomoći koji je svjedočanstvo naše posvećenosti borbi njegove zemljeprotiv barbarske ruske kampanje  – napisao je Johnson u Tweetu.

Prema saopćenju objavljenom na stranici britanske Vlade, Johnson je predstavio novu vojnu pomoć od 120 oklopnih vozila i novog raketnog sistema, “kao podršku Ukrajini u ključnoj fazi dok se ruski ilegalni napad nastavlja”, prenosi Ukrinform.

Također je potvrdio ekonomsku podršku Ukrajini, garantujući dodatnih 500 miliona dolara kredita Svjetske banke, “podižući našu ukupnu garanciju zajma u iznosu od milijardu dolara”. Ovo dolazi zajedno sa 394 miliona funti koje je Ujedinjeno Kraljevstvo dalo u bespovratnoj pomoći što će pomoći da se osigura kontinuirano odvijanje vitalnih humanitarnih usluga za Ukrajince.

– Privilegija je moći otputovati u Ukrajinu i lično se sresti s predsjednikom Zelenskim u Kijevu. Ukrajina je potisnula ruske snage od vrata Kijeva, postigavši ​​najveći podvig 21. stoljeća. Danas sam jasno stavio do znanja da Ujedinjeno Kraljevstvo nepokolebljivo stoji uz njih u ovoj borbi – rekao je Johnson.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO