Brkić: Članstvo u EU i NATO savezu štiti naše posebnosti

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Unutarpolitičke nesuglasice ne smiju se nametnuti kao nesaglediva prepreka u izgradnji stabilnije i prosperitetnije Bosne i Hercegovine, jer je to naša obaveza, ne samo prema ukupnoj stabilnosti jugoistoka Evrope, već i cijelog europskog kontinenta, izjavio je za Fenu zamjenik ministra vanjskih poslova i predsjedavajuči Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić (HDZ BiH).

Zamjenik ministra istaknuo je kako je pridruživanje međunarodnim organizacijama od ključnog značaja za BiH, te da je taj put pridruživanja katalizator pozitivnih i nužnih reformi unutar Bosne i Hercegovine. NATO put, osim izgradnje snažnog integriteta Oružanih snaga, prilika je za sudjelovanje na svjetskoj razini u donošenju odluka, doprinos međunarodnoj vidljivosti, kao i stabilnosti te jačanju odnosa s evropskim i svjetskim silama koje dijele isti sistem vrijednosti.

”Evropske i euroatlantske integracije budućnost su Bosne i Hercegovine, te istaknuti prioritet mog djelovanja u vanjskoj politici. NATO i EU oduvijek su bile i ostaju sinonim za sigurnost, razvoj i stabilnost svih svojih članica i partnera. Kao evropska država ne smijemo se odricati mogućnosti za članstvo u organizacijama koje će zaštititi naše građane, ali i stvoriti okvir za bolji život”, ističe Brkić.

On napominje kako, usprkos zastojima na integracijskom putu, NATO savez i Evropska unija pružaju kontinuiranu podršku za ubrzanje članstva i otklanjanje prepreka na tom putu.

”Izaslanstvo Evropske unije u BiH, upravo prepoznajući rizike zaostajanja BiH na evropskom putu, pružilo je značajan doprinos i omogućilo proces u kom su bh. politički lideri stvorili okvir za formiranje vlasti, kao i daljnji razvoj demokracije i stabilnosti, kako bismo mogli napraviti sljedeći korak na EU putu, što se podcrtava i u samom Mišljenju Evropske komisije za BiH”, navodi Brkić pozivajući na otvorenu politiku i pristupanje organizacijama koje pružaju platformu za mir, sigurnost, dijalog i utjecaj.