28.9 C
Tuzla
16.08.2022.

Brkić i Janjalio razgovarali o euroatlantskim integracijama i unapređenju saradnje

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić razgovarao je sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruzije Teimurazom Janjaliom o bilateralnim i multilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Gruzije, aktualnoj političkoj situaciji u obje zemlje, europskoj perspektivi BiH i Gruzije, euroatlantskim integracijama i unapređenju saradnje.

Tom prigodom ocijenjeno je da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Gruzije izuzetno dobri, bez otvorenih pitanja, zasnovani na uzajamnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Sagovornici su tokom sastanka razmijenili iskustva dvije zemlje vezana za proces integracija i pristupanja Evropskoj uniji, osvrnuvši se i na sastanak Evropskog vijeća u Briselu na kojem je odlučeno da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status zemalja kandidatkinja te evropsku perspektivu Gruziji, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zamjenik Brkić je pozdravio zaključke Evropskog vijeća ali i izrazio razočaranost izostankom odluke za Bosnu i Hercegovinu. Istaknuo je potpunu i neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za postizanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji, te naglasio da bi se dodjeljivanjem kandidatskog statusa dao snažan poticaj nastavku reformskih procesa u cilju dobrobiti za žitelje Bosne i Hercegovine.

Dodao je da regionalna saradnja ostaje vitalan i nezamjenjiv faktor na našem putu ka EU. Ocijenio je da je Bosna i Hercegovina posvećena unapređenju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja, punopravnog članstva u EU. Također je izvijestio sagovornika, kao predsjedatelj Povjerenstva za saradnju s NATO-om, da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo sa NATO-om, kao i da je svoje reformske aktivnosti definirala u sklopu Programa reformi 2022.

Zamjenik Janjalia pozdravio je reformski put Bosne i Hercegovine u EU i NATO te iskazao spremnost Gruzije na značajniju saradnju s Bosnom i Hercegovinom na evropskom putu. Naglasio je da je njegova zemlje posebice zainteresirana za iskustva Bosne i Hercegovine i saradnju u razmjeni iskustava dobre prakse u procesu evropskih integracija.

POSLJEDNJE DODANO