13.9 C
Tuzla
09.06.2023.

Brkić i Schütz razgovarali o značaju produženja mandata misije Althea u Bosni i Hercegovini

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se  u Sarajevu s političkom direktoricom za jugoistočnu Europu i Tursku u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Sussane Schütz, a teme razgovora bile su politička situacija u BiH i regiji, europske i euroatlantske integracije i bilateralni odnosi BiH i SR Njemačke.

Zamjenik Brkić informirao je sugovornicu o situaciji u BiH prije održavanja izbora, s posebnim osvrtom na način njihovog financiranja.

– Naveo je da su odlukom Vijeća ministara BiH osigurana sredstva za početak organiziranja izbornog procesa u našoj zemlji, te da i dalje ostaje važno pitanje usvajanja proračuna za 2022. godinu – navodi se.

Zamjenik ministrice izrazio je zahvalnost SR Njemačkoj za pomoć i potporu koju pruža svih ovih godina Bosni i Hercegovini, posebice kad je riječ o putu naše zemlje u EU i NATO. Istaknuo je značaj nastavka potpore u narednim koracima pristupanja BiH EU naglasivši da bi bilo vrlo važno da BiH dobije status službenog kandidata za članstvo u EU i otvori pregovore o članstvu što je prije moguće.

Na sastanku je razgovarano i o značaju produženja mandata misije Althea u Bosni i Hercegovini, posebice zbog složenih geopolitičkih prilika uzrokovanih ratnim dešavanjima u Ukrajini. Zamjenik ministrice je istaknuo Njemačku predanost radu na produljenju mirovne misije EU-a u BiH.

Direktorica Schütz je iznijela stav Njemačke da za zemlje jugoistoka Europe ne postoji alternativa Europskoj uniji i da je integracija jedini način transformacije regije. Ponovila je punu potporu politici mira i suradnje na jugoistoku Europe koju njena zemlja pruža i kroz Berlinski proces.

– Sastanku u MVP BiH je prisustvovala i veleposlanica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber – saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!