3.9 C
Tuzla
01.12.2022.

Brkić u Jordanu: Pandemija je dodatno pogoršala socio-ekonomsku situaciju mladih u BiH

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić učestvovao je danas na Mediteranskoj konferenciji OESS-a 2022 koja se, u okviru predsjedavanja Sjeverne Makedonije Grupom mediteranskih partnera za saradnju OESS-a, održava od 24. i 25. oktobra u glavnom gradu Jordana Ammanu.

Zamjenik ministrice Brkić učestvovao je na panelu pod nazivom: “Politički segment na visokom nivou: Unaprjeđenje sigurnosti i saradnje na Mediteranu: uloga mladih”.

U svom obraćanju, Brkić je istakao kako OESS i Mediteransko partnerstvo predstavljaju jedinstvenu platformu za saradnju, a uloga mladih u unaprjeđenju sigurnosti i saradnje u Mediteranu od izuzetne je važnosti, naročito u suočavanju sa globalnim krizama koje su ogroman izazov za OESS, njegove države članice, europsku i globalnu sigurnost i stabilnost.

Napomenuo je kako je pandemija Covid-19 dodatno pogoršala socio-ekonomsku situaciju mladih, te da se mnogi od njih bore da pristupe osnovnim pravima na kvalitetno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje, dok se istovremeno suočavaju sa rodnom nejednakošću.

U takvoj situaciji, smatra Brkić, OESS i mediteranski partneri bi trebali raditi zajedno kako bi olakšali ovaj dodatni teret koji se stavlja na omladinu. Naglasio je da je jedan od alata i OESS-ova inicijativa “Perspektive 20-30” koja ima za cilj integrisati glasove mladih u sigurnosne debate OESS-a kako bi se doprinijelo naporima za promovisanje mira i stabilnosti.

– Inkluzivni razgovori između sadašnjih lidera i mladih žena i muškaraca, kao budućih lidera, ključan je u procesu oblikovanja naših društava u godinama koje dolaze – istakao je Brkić.

Naglasio je da, bez sumnje, mladi ljudi imaju najveći potencijal da utiču i kreiraju pozitivne promjene. Oni mogu oblikovati novi put naprijed – put ka budućnosti uz sigurnost i saradnju.

– Sigurnost nije i nikada nije bila izolirano pitanje. Raditi na sigurnosti znači raditi zajedno. A da bismo uspjeli, potrebni su nam svi – posebno oni iz sljedeće generacije – kazao je Brkić.

Na kraju obraćanja, zamjenik Brkić je istakao kako su danas, imajući u vidu situaciju u regionu OESS-a ali i širom svijeta, multilateralizam, dijalog i saradnja potrebni više nego ikad.

– Poštovanje vladavine prava, ljudskih prava i osnovnih sloboda je srž OESS-ovog koncepta sveobuhvatne sigurnosti. Samo kroz razgovor, samo kroz međusobno poštovanje, samo kroz davanje maksimuma da se ne samo čujemo, već i razumijemo – samo tada ćemo imati priliku za bolju, sigurniju budućnost – za nas i našu omladinu – poručio je Brkić, sapćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO