Brojne osude vandalskog čina počinjenog nad imovinom predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Jutros su na društvenim mrežama osvanule fotografije grafitima oskrnavljenog automobila u vlasništvu predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, Žarka Vujovića. Ovaj čin najoštrije su osudili predstavnici institucija u TK i političkih parttija. Njihova saopćenja prenosimo u nastavku

VLADA TK 

Premijer i Vlada Tuzlanskog kantona najoštrije osuđuju sinoćnji vandalski čin ispisivanja znaka „4 S“ i pogrdnog naziva „četnik“ na vozilu predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića.

Ovakvim djelima, koji za cilj imaju provokaciju, nema mjesta u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, sredini koja je i u najtežim ratnim okolnostima njegovala toleranciju i različitost mišljenja.

Nedopustivo je da se bilo ko, samo zato što ima drugačije stavove, stigmatizira i vrijeđa.

Posebno je to nedopustivo, imajući u vidu ogroman doprinos kojeg je predsjedavajući Vujović dao na sportskom planu, ali i toleranciju koju je njegovao kasnije u političkom životu obnašajući dužnosti u Gradskom vijeću Tuzle.

Vlada Tuzlanskog kantona, sa mnom na čelu, zahtijeva od policijskih, istražnih i pravosudnih organa da u najkraćem roku pronađu i kazne počinioce ovog gnusnog čina, te time pokažu da su Tuzla i Tuzlanski kanton drugačiji od drugih sredina i da prema ovakvim aktivnostima, koje šire vjersku, rasnu, spolnu ili  bilo kakvu drugu netrpeljivost, imamo nultu toleranciju.

SKUPŠTINA TK 

Lejla Vuković, zamjenica predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, izražava najoštrije osude vandalskog čina ispisivanja nacionalističkih poruka na automobilu predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, Žarka Vujovića.

Žarko Vujović, svojim sportskim a posebno političkim angažmanom je svijetla tačka u bosanskohercegovačkom društvu. Žarko Vujović je osoba koja svakim svojim djelom nedvosmisleno pokazuje koliko voli i cijeni svoju domovinu, s koliko pažnje njeguje onaj multikulturalni suživot kojim se dičimo u Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

Stoga ovaj nacionalistički ispad treba odmah i najoštrije kazniti. Pronaći počinioce i njihove nalogodavce i poslati poruku da mi u Tuzlanskom kantonu ne tolerišemo nikakav vid nacionalizma i fašizma.

Pozivamo nadležne institucije da rasvjetljavanjem ovog neprihvatljivog vandalskog čina vrate povjerenje građanima Tuzle i Tuzlanskog kantona da će se svaka vjerska, rasna, spolna ili nacionalna netrpeljivost najoštrije osuditi i kazniti.

Boris Krešić, zamjenik predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, najoštrije osuđuje ispoljavanje međunacionalne netrpeljivosti ispisivanjem nacionalističkih poruka na vozilu predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, Žarka Vujovića.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, gospodin Žarko Vujović je svojim likom i djelom, kako kao ugledni sportista tako i kao političar, pokazao kako treba da se voli i cijeni svoja domovina. Neprikosnovenim pripadništvom bosanskohercegovačkom identitetu, Žarko Vujović nam svima treba biti uzor u njegovanju multikulturalne i multinacionalne tolerancije i suživota.

Doboko razočarani što se ovakva nedjela dešavaju u sredini koja se diči jedinstvom, tražimo od nadležnih institucija da usmjere sve svoje snage u pronalazak počinioca i da ih naoštrije kazne, jer se samo tako može vratiti povjerenje  građana Tuzle i Tuzlanskog kantona da će se svaka vjerska, rasna, spolna ili nacionalna netrpeljivost najoštrije osuditi i kazniti.

GRADSKA ORGANIZACIJA SDP BIH – TUZLA 

Najoštrije osuđujemo ovaj užasan, prijeteći i uvredljiv čin vandalizma i šovinizma.

Ovaj gnusni čin smatramo udarom na zajednički život u Tuzli kojega su građani Tuzle branili i odbranili u ratu, poslije rata i kojeg branimo svojim svakodnevnim radom i životom. Ovo je udar na biće Tuzle i biće SDP-a.

Tražimo od organa sigurnosti da što prije, po službenoj dužnosti djeluju i otkriju počinioca ovog užasnog nedjela. Ovakve stvari se ne smiju događati u Tuzli.

KO SDP BIH TUZLA

Kantonalna organizacija SDP BIH Tuzla najoštrije osuđuje vandalski čin ispisivanja simbola „4 S“ i uvredljivog natpisa „četnik“ na vozilu Predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića.

Mi u KO SDP BIH Tuzla smatramo da ovakvim ili sličnim radnjama nema i nikada nije bilo mjesta u Tuzli kao istinskoj multietničnoj, multikonfesionalnoj i antifašističkoj sredini.

Zahtijevamo hitnu i brzu reakciju policijskih i pravosudnih organa kako bi se počinioci ovog gnusnog djela stavili pred lice pravde i strogo osudili.

BOSS TUZLA 

Za brutalno skrnavljenje tuzlanske multietničnosti napadnom na predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića korištenjem fašističkih grafita na njegovom automobilu – direktno su odgovorni SDP i Jasmin Imamović jer su postavili metu na Vujovića klevetničkim saopštenjem od 15. septembra 2020. godine.

SDP-ovo današnje licemjerno pranje tuzlanske multietničnosti navodnim izražavanjem brige za ugrožavanje suživota i tolerancije je isto kao i kada su građane Tuzle obavezali da plate dva miliona maraka godišnje za izmišljenu komunalnu naknadu, a nakon jednogodišnje borbe građana, opozicije i medija, kada su spoznali da će izgubiti izbore – istu su ukinuli predstavljajući se građanima kao spasioci i humana vlast jer su ukinuli komunalnu naknadu.

GO SDA TUZLA

Gradski odbor SDA Tuzla najoštrije osuđuje uvrjedljive, fašističke grafite koji su osvanuli na privatnom automobilu predsjednika Skupštine TK i našeg sugrađanina Žarka Vujovića.

Ovo je, možemo slobodno reći, udar na multietničnost Tuzle uz očitu namjeru da se značaj suživota u našem gradu minimizira i da se Tuzla predstavi onakvom kakva nije.

Tuzla je grad svih dobronamjernih ljudi koji složno u njoj žive u kontinuitetu i nikome se ne smije dopustiti da taj kontinuitet naruši.

Ovaj grad je kolijevka antifašizma u Bosni i Hercegovini što je dokazala u Narodno-oslobodilačkom ratu od 1941.-1945. kao i u odbrani BiH od agresije od 1992.-1995. godine. Za te ideje svoje živote su dali najhrabriji i najbolji sinovi Tuzle i Bosne i Hercegovine, antifašizam se i danas njeguje i čuva kao način življenja svih građana Tuzle te ne smijemo dopustiti da to ikada bude drugačije.

Tražimo od nadležnih organa hitnu istragu ovog necivilizacijskog čina i pronalaženje i kažnjavanje počinilaca.

GO DF TK 

Gradski odbor Demokratske fronte Tuzlanskog kantona najoštrije osuđuje vandalski i mrziteljski čin ispisivanja znaka „4 S“ i pogrdnog naziva „četnik“ na vozilu predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića.

Iz ove stranke zahtijevaju od Ministarstva unutrašnjih poslova i Kantonalnog tužilaštva TK da hitno reaguju, pronađu i kazne počinioce i nalogodavce ovog neprihvatljivog čina.

– Ovakva mržnja, netrepeljivost, ali i uvjereni smo pokušaji diskreditacije Žarka Vujovića su neprihvatljivi za Tuzlu, sve njene građanke i građane. Apelujemo na sve političke subjekte da ubuduće vode računa na koji način vode svoje političke kampanje – saopćeno je iz Gradski odbor Demokratske fronte Tuzlanskog kantona.

U saopćenju navode kako ne žele bilo šta prejudicirati, te da policija i tužilaštvo rade svoj posao.

– Međutim, ne možemo se oteti utisku, da bi ovo ipak mogao biti rezultat potpuno neodgovornog i neprihvatljivog istupa pojedinaca tokom predizborne kampanje, spinovanja, i neprihvatljivog pokušaja političke diskreditacije – smatraju u ovoj stranci.

Iz Gradskog odbora Demokratske fronte Tuzlanskog kantona ističu da se ovako nešto nikada nije desilo u Tuzli, i potpuno je strano i neprihvatljivo za grad koji je oduvijek bio poznat po toleranciji, razumijevanju i multietničnosti.

– Tuzlanke i Tuzlaci, uvjereni smo, neće nikada dopustiti da se to promijeni, bez obzira na pokušaje ili težnje pojedinaca i grupa, koji to pokušavaju – navodi se u saopćenju.

NAŠA STRANKA TK

Sinošnji napad na predsjedavajućeg Skupštine TK osudio je Zvjezdan Karadžin, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u Tuzlanskom kantonu. Vujoviću je, podsjećamo, na automobilu ispisan znak „4 S“ i pogrdni naziv „četnik”

„U ime Naše stranke i u svoje lično ime najoštrije osuđujem napad na ličnost i imovinu gospodina Žarka Vujovića. Pozivam pravosuđe i policiju da što hitnije reaguju i počinioce tog gnusnog djela što prije privedu pravdi. Od brzine i ishoda njihove reakcije zavisi ugled Tuzle i Tuzlaka. Svaka sredina ima vandale i šoviniste, međutim nijedna sredina ne može se smatrati vandalskom i šovinističkom ako takva djela osudi promptno. Tuzla je dosad u tom uspijevala, čak i u najtežim, ratnim okolnostima.

Gospodinu Vujoviću, kao i ostalim sugrađanima koji su možda prepadnuti ovim napadom na njega, želim poručiti da ih ovo ni po koju cijenu ne smije obeshrabriti. Naprotiv, ovo je razlog više za još intenzivniju borbu za vrijednosti kojima se Tuzla s pravom ponosi. Prije svega tu mislim na antifašizam.“

GRADSKA ORGANIZACIJA SDBiH TUZLA 

Automobil Žarka Vujovića, predsjednika Skupštine TK i predsjednika GO SDBiH Tuzla išaran je ogavnim grafitima u noći s utorka na srijedu.

Na automobilu su vandali ispisali poruke mržnje: “Četnik” i “4S”.

Gradska organizacija SDBiH Tuzla ranije je upozoravala da se gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović oglasio lažima nakon sjednice Skupštine TK (15.oktobra 2020.godine) na njemu svojstven način: zloupotrijebio je, krivo interpretirao i neutemeljeno iznio niz uvreda i negativnih konotacija na račun predsjednika Skupštine TK i GO SDBiH Tuzla Žarka Vujovića. Imamović je čuo ono što Vujović nije rekao i tumačio govor potpuno izvan konteksta u kome su neupitno istaknute zasluge Selima Bešlagića vrijedne i Nobelove nagrade za mir.

Njegove tirade su pored ogavnih grafita bile okidač i stotinama radikalnih nacionalističkih prijetnji i uvreda upućenih direktno Žarku Vujoviću. Dovodeći u pitanje nacionalno porijeklo predsjednika Skupštine TK i GO SDBiH Tuzla, povezujući ga sa „četničkom agresijom” Imamović je na taj način raspirio međunacionalne tenzije, inicirao međunacionalnu mržnju.

Nedugo nakon toga, na društvenim mrežama krenula je hajka na predsjednika Vujovića, koja je prijavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

“Automobil koji je registrovan na supruzi ovdje je parkiran već deset dana. Pogledao sam prema automobilu i vidio da je nešto ispisano na haubi, prišao sam i vidio da je “4S”. Pozvao sam direktora Uprave policije i policijsku postaju. Kada su došli, sa desne strane automobila vidio sam da je napisano i “četnik”. U Tuzli sam se uvijek osjećao sigurno, nemam taj osjećaj ugroženosti. Ova osovina zla je krenula od prije mjesec dana na izvrtanje nekih mojih riječi na Skupštini TK. Prije sedam dana podnio sam krivičnu prijavu protiv osobe sa Facebook profila jer mi je stavljena kokarda na čelo. Nisam htio na to reagovati, međutim, ovo je treći čin. Živim u ovom gradu i nikad se nisam osjećao ugroženo. Trenutno jesam pogođen emotivno, ali ovdje svakako planiram nastaviti živjeti.” – izjavio je Vujović i dodao da je ovo do sada najprljaviji dio kampanje koji je ikada postojao.

“Poslije sjednice Skupštine i iskrivljenih riječi, dobio sam na hiljade poziva. Zvao me je Meša Bajrić, Nedžad Salković, naši ljudi iz grada. Međutim, niko nije zvao od tih mojih bivših drugova i prijatelja. Ne znam ko je ovo uradio, ali sigurno je tada nacrtana meta mojoj porodici i meni na leđima i ovo je taj zalutali metak. Uvijek će Tuzla isplivati jača u odnosu na sve te pojedince.” – poručio je Vujović.

Gradska organizacija SDBiH Tuzla pita sve građane, je li ovo multinacionalna i multikulturalna Tuzla na koju se svi ponosimo?

Šta je sljedeći korak, fizičko nasilje prema predsjedniku Skupštine TK i GO SDBiH Tuzla Žarku Vujoviću i njegovoj porodici?