4 C
Tuzla
06.10.2022.

Brojnim događajima obilježen Dan općine Banovići, čestitku sugrađanima uputio i načelnik Bego Gutić

Na današnji dan prije 27 godina oslobođena je teritorija Općine Banovići. 10. septembra, 1995. godine, pripadnici Armije RBiH su oslobodili i posljednje teritorije općine, mjesne zajednice Seonu i Aljkovići.

Kao i prethodnih godina, Dan općine Banovići je i danas obilježen različitim događajima, na kojima su prisutvovali predstavnici kantonalnih i federalnih vlasti.

Položeno je cvijeće na spomen obilježja poginulih boraca i šehida, a održana je i Centralna svečanost na kojoj su građanima Banovića i insitutcijama zaslužnim za razvoj općine, dodijeljena najviša priznanja.

Današnjem obilježavanju Dana općine prisustovao je i premijer FBiH, Fadil Novalić, koji je u svom izlaganju istakao da je općia Banovići jedna od najbitnijih kako u Tuzlanskom kantonu, tako i u Bosni i Hercegovini, zbog svoje rudarske historije, ali i sadašnjeg utjecaja na elektroenergetski sektor.

Dan općine Banovići, svojim sugrađanima je čestitao i načelnik Bego Gutić:

“Poštovani sugrađani, drage Banovićanke i Banovićani, Danas s ponosom slavimo 27. godišnjicu od oslobođenja općine Banovići. Danas potvrđujemo našu slobodu i prisjećamo se doprinosa naših boraca u odbrani domovine. Danas se poklanjamo svim žrtvama odbrambenooslobodilačkog rata 1992./1995. godina, našim šehidima i poginulim borcima, najboljim sinovima Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njima dugujemo posebnu zahvalnost za slobodu koju imamo. Neka nam je svima sretan 10. septembar”.

U Banovićima je danas bila i reporterska ekipa RTV Slon. U videu možete pogledati šta smo zabilježili, te šta su poručili predstavnici lokalnih, kantonalnih i federalnih vlasti.

27 godina od oslobođenja: Nizom događaja obilježen Dan općine Banovići - 10.09.2022.

 

POSLJEDNJE DODANO