-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Bronzana medalja za Aero klub Tuzla na takmičenju u Bihaću

Piloti Aero kluba Tuzla, uspješno su „zaokružili“ takmičarsku sezonu vrativši se iz Bihaća sa bronzanim odličjem u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciju.

Aero klub Bihać bio je domaćin još jednog takmičenja u preciznom slijetanju jedrilica tipa KA 7 pod nazivom 2. Ka-7 KUP „BIHAĆ 2020.“ koje je održano dana 05. 09. 2020. godine na sportskom letjelištu „Golubić“ pored Bihaća.

Takmičenju je pristupilo15 (petnaest) pilota iz Bosne i Hercegovine (Tuzle, Prijedora, Visokog, Sarajeva i Banja Luke), dok zbog restrikcija prouzrokovanih pandemijom „COVID-19“ kolege iz zemalja regiona nisu uspjele doći u Bihać.

Ova manifestacije je, planom Gradskog sportskog saveza Bihać, uvrštena u manifestacije od značaja za Grad Bihać za 2020. godinu, a takmičenje je otvorio gradonačelnik Bihaća gospodin Šuhret Fazlić, zaželivši učesnicima ugodan boravak u Bihaću, sportsku sreću i dobre rezultate.

Piloti Aero kluba Tuzla su učestvovali sa tri takmičara, od kojih je Meho Emkić osvojio bronzano odličje, dok je ekipa u sastavu Maida Emkić i Meho Emkić u ekipnoj konkurenciji zauzela treće mjesto. Ukupni pobjednik takmičenja je pilot Ibrahim Topić i ekipa iz Aero kluba Bihać. Veoma značajno je napomenuti da se takmičenje provodilo na školskoj – trenažnoj jedrilici koju Aero klub Tuzla ne posjeduje u svojoj floti, čime je rezultat koji je ostvario naš Klub još značajniji.

Aero klub Tuzla je tokom 2020. godine prilagođavao svoje aktivnosti u skladu sa epidemiološkom situacijom prouzorkovanom pandemijom Covid-19, ali smo uspjeli zadržati kontinuitet učestvovanja i značajnih rezultata na svim sportskim takmičenjima.

Prioritet djelovanja Aero kluba Tuzla će i dalje biti školovanje i sigurnost letenja. Unapređenje letačke obuke se provodi kroz preregistracijui certificiranje Škole letenjapred Direkcijom za civilno zrakoplovstvo BiH (www.bhdca.gov.ba), gdje ćemo pored obuke pilota jedrilica, u budućnosti nuditi i napredne vidove letačke obuke za pilote motornih jedrilica, po standardima EU. Značajno je napomenuti da piloti i tehničari Aero kluba Tuzla u saradnji sa firmom iz Tuzle (detalje o suradnji planiramo uskoro prezentovati)završavaju inovativni Projekat povećanja sigurnosti letenja čija prezentacija će biti u narednom periodu za sve zainteresovane ljubitelje zrakoplovstva / vazduhoplovstva iz BiH i regiona.

 

Vezane vijesti

TUZLA