Budući studenti kroz praktične vježbe upoznali Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet

Budući studenti kroz praktične vježbe upoznali Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet

Objavio: -

Kraj aprila i početak maja, pravo je vrijeme da trenutni maturanti, a budući studenti izaberu put ka svom daljem obrazovanju. Da bi oni maturanti, koji imaju afinetete prema medicinskim naukama, zaista odabrali pravo usmjerenje, pobrinuli su se trenutni studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Za svoje buduće kolege pripremili su Dan otvorenih vrata ovog fakuteta, te su im kroz različite i zanimljive praktične vježbe pokazali kroz šta će oni, kao budući studenti, prolaziti tokom svog studija.

„Mi kao studenti imamo priliku da se kroz praktičnu nastavu, kroz vježbe susrećemo sa raznim različitim, drugim i drugačijim, onima koji su na neki način diskriminirani u društvu. Svi oni koji imaju neku dozu senzibilnosti u sebi, imaju velike šanse da sutra postanu stručnjaci u području Edukacije i rehabilitacije.“ – kazao nam je Benjamin Avdić, student Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta UNTZ.

Da bi svojim kolegama dodatno olakšali studiranje, posebno prvu godinu, kada je nekima od njih vrlo teško uklopiti se u novu sredinu, sadašnji studenti pobrinuli su se da svaki brucoš ima i svog mentora.

„Studentsko vijeće od samog početka studiranja jednog studentima pruža podršku tim studentima na način da svaki student prve godine ima svog mentora, kolegu studenta sa starije godine. Mislimo da je to jedan od dobrih načina zato što studenti-mentori vrlo lijepo mogu posavjetovat svoje kolege i pripremiti ih na sve izazove koji ih očekuju, te brucoši tako nekako lakše savladavaju prvu godinu na taj način.“ – rekao je Danijel Vasilj, zamjenik predsjednice Studentskog vijeća Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta UNTZ.

Obzirom da je tuzlanski Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet jedini u BiH koji školuje ovaj stručni kadar, prepoznatljiv je, kako u našoj državi tako i u regiji.

„Imamo dosta studenata već godinama iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.. Imamo studente iz svih kantona  BiH, nema kantona iz kojeg mi nismo imali studente. Ovo je jedan fakultet u okviru kojeg studenti pored svog profesionalnog usavršavanja imaju mogućnost i da upoznaju naš grad, njegove sve ljepote, imaju priliku da se međusobno upoznaju.“ – kaže nam Vesna Bratovčić, profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu UNTZ.

Prezentaciju svojih, možda, budućih kolega, maturanti su pomno slušali, a onda su krenuli i sa upoznavanjem.

“Vidjet ću, došla sam da vidim šta oni sve nude, pa ako mi se svidi postoji velika vjerovatnoća i da ću ov”dje raditi prijemni.“ – kazala je učenica Medicinske škole Alma Mehanović.

„Pošto idem na Pedijatrijski smjer, volim djecu, a pošto se te smetnje u razvoju pokazuju dok su djeca manja, ovaj vid pomaganja me čini sretnim pa se iz tog razloga interesujem za ovaj fakultet“ – kaže nam učenik Sanel Dahić. 

Kako bi sve zainteresovani ugostili što kvalitetnije, Dan otvorenih vrata održan je u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla, gdje se inače nalazi i Udruženje „Majke hendikepirane djece“ Tuzla i gdje studenti obavljaju brojne vježbe sa osobama koje imaju neke psihičke smetnje u razvoju.