”Budućnost izbora u BiH” – Za izbore bolje nema volje, čemu se nadati?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ukoliko u narednom periodu u Bosni i Hercegovini ne budu implementirane presude domaćih i međunarodnih sudova koje se odnose na izbore, prije svega one Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić-Finci, Pilav i Zornić, opći izbori 2022. godine bit će dovedeni u pitanje. Rečeno je to na konferenciji ”Budućnost izbora u BiH”: Unaprjeđenjem izbornog zakonodavstva otkloniti mogućnosti izbornih prevara” koju je u Tuzli organizovala Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”.

”Dovodimo u pitanje rezultate izbora i da li će oni biti priznati od strane međunarodnog faktora i drugih država”, kaže Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija ”Pod lupom”.

Zbog toga je potrebno izvršiti izmjene izbornog zakonodavstva, na čemu trebaju raditi predstavnici građana, oni koji sjede u parlamentarnim klupama. Koalicija ”Pod lupom” pripremila je preporuke za bolje izbore, a do sada nije bilo političke volje da se promijeni izborni zakonodavni okvir.

”Ono što nedostaje i u Ustavu BiH i ustavima entiteta kao i u Izbornom zakonu da se jasno odrede rokovi kada treba konstituisati zakonodavnu vlast, što stoji u Izbornom zakonu i Ustavu, jasno odrediti rok za formiranje izvršne vlasti ali sa odgovornošću i posljedicama za nepoštivanje rokova”, navodi Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije ”Pod lupom”.

Dio preporuka se odnosi i na uvođenje novih tehnologija u izborni proces, zatim smanjenje unutarstranačkog praga.

”Također se odnosi na implementaciju već pomenutih presuda ali i na određena tehnička unaprjeđenja u izbornom procesu. Politička volja do sada nije pokazala spremnost da usvoji takve izmjene jer zapravo usvajanje tih izmjena bi išlo direktno na štetu onih koji varanjem na izborima dolaze na vlast”, istakao je Jovanović.

Prema istraživanjima, sedam od deset građana BiH smatra kako izbori u državi nisu slobodni i pošteni. Pitanje je onda, ko je izabrao političare koji sjede u parlamentarnim klupama i zašto?

”Postavlja se pitanje da li je baš narod taj koji bira. Tu se otvaraju pitanja ključne reforme izbornog zakonodavstva u BiH, od ovih tehničkih stvari koje se jako bitne koje se tiču načina glasanja, načina prebrojavanja glasova pa do usklađivanja diskriminatorskih odredbi koje su na snazi u BiH”, navodi Zlatan Begić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

I dalje ostaje neodgovoreno pitanje da li ćemo u narednim godinama imati poštene i slobodne izbore. Podsjećamo, da je Koalicija ”Pod lupom” posljednje opće izbore ocijenila djelimično neregularnim zbog brojnih nepravilnosti prije, tokom i poslije izbora.