20 C
Tuzla
15.07.2024.

Budžet institucija BiH za 2020. godinu će biti razmatran po skraćenom postupku

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio je danas da Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po skraćenom postupku, a ne po hitnom postupku kako je to zatražilo Predsjedništvo BiH, kao ovlašteni predlagač ovog zakona.

Nakon nešto duže pauze, predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović je poslanicima pročitao zaključak koji je predložio Kolegij doma, a koji su poslanici prihvatili.

Vodeći računa o potrebi usvajanja budžeta i o primjedbama koje su iznesene na budžet, kao i o tehničkim greškama u Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, Kolegij Predstavničkog doma je predložio provođenje skraćene procedure.

– Kolegij određuje Ustavno-pravnu komisiju i Komisiju za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH kao nadležne za razmatranje Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu. Nadležne komisije trebaju odmah sazvati sjednice komisija i nakon održanih sjednica dostaviti mišljenje Predstvničkog doma – naveo je Radmanović.

Zaključkom je definirano i da će naredna sjednica Predstavničkog doma biti održana u četvrtak 9. jula, na kojoj bi se razmatrao Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u prvom čitanju, nakon čega će biti otvorena amandanska faza.

Odmah nakon okončanja amandmanske faze, Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu bit će razmatran u drugom čitanju, naveo je Radmanović.

Po njegovim riječima, cilj je da do kraja ove sedmice u Predstavničkom domu bude završena rasprava i usvojen budžet, kako bi se ostavila mogućnost Domu naroda da u narednoj sedmici završi proceduru.

– Mislimo da time zadovoljavamo i one koji hoće da iznesu amandmane, da ispravimo neke sitne greške koje postoje – naveo je Radmanović.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA