Bukvarević: Izmjenom Zakona ide se u smjeru završetka revizije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

 Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

– Radi se o suštinskom pitanju da Zakon o provođenju kontrole zakonitosti privedemo kraju. Po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, tim za kontrolu je imao obavezu da kontroliše vojne penzionere. S obzirom na to da svaki mjesec imamo novih oko 150 onda bi nam i revizija trajala duže. Želimo da reviziju završimo, kada su u pitanju borci- rekao je federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.

Ovom izmjenom, ističe, reguliše se da kontrolu rješenja vojnih penzionera ubuduće rade nadležne inspekcije u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, Zavodu PIO/MIO i Federalnom ministarstvu za boračka pitanja umjesto tima za kontrolu revizije.

Pored ovog predloženog zakona Predstavnički dom usvojio je zaključak da se zaduži Vlada FBiH da pripremi dodatne izmjene Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata u smislu da se korisnicima prava iz ovog Zakona penzije usklađuju svake godine na način kako je to predviđeno Zakonom o penzijsko i invalidskom osiguranju FBiH, piše Fena.

– Ovakvom izmjenom bi se osigurala ravnopravnost svih pennzinera jer bi se svima na isti način radilo usklađivanje  – poručio je Bukvarević.