Bukvarević: Potreban je Zakon koji je realan i provodiv

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici prihvatili su Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Predlagač tog teksta je Klub zastupnika DF-GS, koji ga je u parlamentarnu proceduru uputio po skraćenom postupku, ali kako za takvu proceduru nije bilo dovoljno ukupnih glasova na početku sjednice, zakon je proceduralno vraćen u redovni postupak, u formu nacrta. Nakon što je ovaj Dom odobrio većinom glasova Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, većinom glasova je odobrio i dodatni zaključak.

Njime je zadužio Federalnu vladu da u roku od 30 dana, zajedno s predstavnicima Koordinacije boraca i boračkog kampa, kao i s odgovarajućim parlamentranim tijelom, u daljnjoj proceduri usaglasi konačni prijedlog teksta zakona, koji će biti provodiv u praksi.

”Vlada FBiH i sva resorna ministarstva su se izjasnila na ovaj zakon u smislu da je on pravno neprovodiv i da su potrebna ogromna sredstva, koja se još ne mogu definisati. Vlada, resorno ministarstvo i Koordinacija boračkih udruženja Armije i HVO-a  su pri stavu da je potrebno donijeti Zakon o pravima demobilisanih boraca, realan i provodiv”, kazao je Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invlida odbrambeno-oslobodilačkog rata.