Burna 2018. godina je iza nas: Od smjene vlasti do izbora, protesta i akciza…

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

2018. godina penzionerima u BiH je donijela dugoočekivano povećanje penzija. No, novi zakon o PIO-u kojeg su tako dugo čekali, posebno oni s najnižom penzijom dočekali su razočarani, jer im je mjesečno primanje poraslo tek za 22 KM. I dok su se penzioneri oporavljali od šoka, uslijedio je novi, a pogodio je sve bh. građane. Odmah sa prvim danom drugog mjeseca, na snagu je stupio Zakon o akcizama, zbog čega je 2018. godinu obilježilo i nekoliko poskupljenja cijena goriva, ali i naglog rasta cijene auto plina koji je sa 0,70 KM skočio na 1,26 KM. Tako se preko leđa građana u državnu kasu slilo čak 414 miliona KM koje ni dana danas nisu raspoređene jer vlasti još uvijek nisu našle zajednički jezik ni način da ih rasporede.

Sredina februara ove godine bila je izrazito stresna i za političare u najmnogoljudnijem kantonu. 17. februara održana je vanredna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj je smijenjen tadašnji premijer kantona Bego Gutić, a na njegovo mjesto postavljen je dotadašnji dopremijer i ministart finansija Jakub Suljkanović. Na vanrednoj sjednici razdvojena su i neka od ministarstva, a i pojedini ministri su smijenjeni. Dotadašnju SDA, u TK zamjenila je novoformirana stranka – PDA.

Protesti boraca 

Problemi demobilisanih boraca u Bosni i Hercegovini nisu izostali ni ove godine. Zbog njihovog nerazjašnjenog statusa borci su u martu ove godine širom države organizovali proteste. Jedan od najvećih protesta zabilježen je u tuzlanskom naselju Šićki Brod kada su borci na četiri dana blokirali petlju koja povezuje nekoliko općina u Tuzlanskom kantonu.

Iako su pregovori, zbog kojih su i Turci došli u BiH i Srbiju trajali mjesecima, krajem jula poslanici državnog Parlamenta Federacije BiH usvojili su prijedlog da trasa budućeg puta od Sarajeva do Beograda ide preko Zenice, Žepča, Tuzle, Brčkog i Bijeljine.

Osim po obilnim padavinama koje su nekoliko puta izazvale poplave u nekim dijelovima Tuzlanskog kantona, kraj ljeta se ove godine ni po čemu posebno nije izdvojio. Razlog tome su vjerovatno velike pauze i godišnji odmori zbog kojih političari ne održavaju sjednice tako često.

Migranti 

S druge strane početkom ljeta 2018. godine u Bosnu i Hercegovinu počelo je ulaziti sve više migranata. Prema podacima Službe za poslove sa strancima u BiH ušlo je oko 20.000 migranata tokom ove godine. Trenutno stanje se procjenjuje na četiri do pet hiljada migranata koji se nalaze na području naše zemlje, a od kojih se oko 2.500 nalazi u Unsko – sanskom kantonu, zbog čega su građani u ovom kantonu održali i proteste.

Sportski uspjesi 

Iako nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovina nije učestvovala na Svjetskom nogometnom prvenstvu u ovoj godini selekcija koju predvodi Robert Prosinečki napravila je zapažen rezultat. Tako se BiH nakon utakmica u B Ligi nacija plasirala u A ligu; odnosno u društvo 11 najboljih reprezentacija Evrope. Naša reprezentacija će tako biti jedina od balkanskih selekcija koja će igrati u A Ligi nacija.

Opći izbori 2018. godine: Novo predsjedništvo 

Početak jeseni ove godine obilježila je predizborna kampanja, nakon koje su uslijedili Opći izbori, koji su stanovnicima Bosne i Hercegovine donijeli nova tri člana Predsjedništva. Osim Dodika, Džaferovića i Komšića, nova vlast birana je i u kantonima u kojima još uvijek nije formalno raspoređena, pa tako u sljedeću godinu ulazimo bez zvanične pozicije i opozicije u skupštinskim klupama ali i sa praznim ministarskim foteljama.

A šta nas to u Novoj 2019. godini očekuje osim već najavljenih poskupljenja cijena namirnica i cigareta, tek ćemo saznati. Do tada, mi vam želimo da bude bolja od 2018.-te.