Burno u vijećničkim klupama u Srebreniku: SDA, SDP i LDS protiv kadra SBB-a

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Burno je posljednjih dana u vijećničkim klupama u Gradskom vijeću Srebrenik. U samo sedam dana bit će održane tri sjednice.

Naime, 9. decembra održan je nastavak druge redovne sjednice ovog tijela, te započeta treća, ali vijećnici nisu uspjeli do večernjih sati ni utvrditi Dnevni red. Za danas, 17. decembar zakazan je nastavak treće redovne sjednice zakonodavnog tijela grada Srebrenik. Dan poslije 18. decembra bit će održana tematska sjednica o problematici radnika Javnog komunalnog preduzeća ”9. septembar” koji su u generalnom štrajku od prošle sedmice. Četvrta redovna sjednica zakazana je za 23. decembar na kojoj će biti razmatran Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju grada Srebrenik za period januar-mart 2020. godine.

Po toj tački dnevnog reda može se zaključiti da u vijećničkim klupama u Srebreniku nešto ”ne štima” jer Budžet grada za narednu godinu nije donesen, već će se ići u privremeno finansiranje.

Situaciju dodatno komplikuje to što su vijećnici Stranke demokratske akcije na početku treće redovne sjednice zatražili smjenu zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Edisa Kavgića iz Saveza za bolju budućnost, i to već na narednoj sjednici.

U ime SDA inicijativu je predočila vijećnica Jasmina Husarić, a podršku je dobila od vijećnika SDP-a i LDS-a. Iako ovakva koalicija u kojoj su SDA i SDP ne postoji ni u jednoj drugoj lokalnoj zajednici ili kantonu, jer se SDP protivi takvoj koaliciji, u Srebreniku je drugačije.

Ono što je još zanimljivo je da članovi SDA traže smjenu zamjenika predsjedavajućeg koji dolazi iz SBB-a, a prije nekoliko dana ove stranke dogovorile su koaliciju i činit će vlast na državnom, federalnom i kantonalnim nivoima.

Da li će biti prihvaćena inicijativa za smjenu zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Srebrenik bit će poznato već danas kada bude nastavljena treća redovna sjednica. Postavlja se pitanje, ukoliko bude smjene, kako će se to odraziti na odnose koalicionih partnera SDA i SBB, te hoće li upravo iz Srebrenika biti poslana poruka da koalicija ne može opstati? Također će biti jasnije u kom odnosu su tačno SDP i SDA u ovom gradu.