-2 C
Tuzla
02.02.2023.

Čavara: Očekujem da nakon Nove godine bude imenovano Vijeće ministara BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara izjavio je za Fenu da su na jučerašnjoj sjednici Kolegija tog doma razmatrali koji su dalji potezi u konstituiranju Zastupničkog doma.

Napomenuo je da je dogovoreno da prva redovna sjednica bude 28. decembra, te da će pratiti na koji način će se Predsjedništvo BiH izjasniti o predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH i da će, kada se ono izjasni, sazvati žurnu sjednicu i potvrditi to imenovanje.

– S obzirom na rokove koji su definirani Ustavom, zakonom i Poslovnikom, vjerujem da će Predsjedništvo BiH 21. decembra izabrati predsjedavajuću Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto, koja je prijedlog HDZ-a BiH i stranaka HNS-a. Svi partneri s kojima smo dogovorili parlamentarnu većinu na razini BiH i svim drugun nivoima su rekli da će je podržati – naveo je Čavara.

Po njegovim riječima, ako 21. decembra Predsjedništvo BiH to obavi, a do tada bi trebale proći i sve provjere kroz Središnje izborno povjerenstvo i SIPA-u, onda bi najvjerovatnije 22. decembra mogla biti održana vanredna sjednica i potvrđeno to imenovanje.

Kako pojašnjava Čavara, potom teku rokovi koji su planirani za Vijeće ministara BiH, tako da očekuje da odmah nakon Nove godine mogu biti u poziciji da imenuju novo Vijeće ministara BiH.

– Tako da ćemo, ono što što smo nagovještavali i ono što je na neki način bilo traženje od svih međunarodnih predstavnika u BiH, da se što prije formira vlast nakon izbora, da ćemo napraviti jedan korak i pokazati da smo stvarno odlučno krenuli na novi način funkcioniranja vlasti u BiH i na svim drugim nivoima, kako bi mogli rješavati sva ključna pitanja koja tište svakog stanovnika BiH – kazao je Čavara.

Očekuje da će vrlo brzo biti imenovani i predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH.

Napomenuo je da je on već osmu godinu predsjednik Federacije, te da trebaju doći nove snage, u skladu sa novim dogovorima.

– Vjerujem da bez obzira koja stranka bi mogla napraviti taj blokirajući mehanizam od 13, da neće blokirati procese u Federaciji BiH, da će biti moguće izabrati Vladu FBiH, pored predsjednika i dopredsjednika – naveo je Čavara.

Smatra da se mora napraviti iskorak u smislu stvaranja ambijenta koji će biti pogodan za sve, odnosno ambijenta povjerenja koje je prvi uslov da bilo koji dogovor funkcionira i da se kroz dogovore rješavaju sva ključna pitanja u BiH, FBiH i svim drugim razinama vlasti u BiH.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO