Čekaonice Službe porodične medicine poluprazne, građani poštuju preporuke Kriznog štaba /FOTO/

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Služba porodične medicine Doma zdravlja Tuzla, danas je poluprazna. Preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva urodile su plodom. Medicinska sestra putem telefona dogovara izdavanje recepata pacijentima.

“Do daljnjeg se odlažu svi dolasci u ordinacije ljekara porodične medicine naša je preporuka, a što se tiče pacijenata njihova je obaveza da svoj tim zovu telefonom. Odmah da vam kažem to je već godinama uređen sistem te vrste. Svaki pacijent u svojoj knjižici ima svoj tim, svog ljekara i broj telefona. Mi imamo 20 ambulanti, sve su to različiti brojevi telefona kao i ovdje u centru. Dakle, svaki pacijent ima broj telefona svog porodičnog tima u zdravstvenoj legitimaciji.”, rekao je Adis Nišić, glasnogovornik JZNU Dom zdravlja Tuzla.

Zbog boravka u područjima zahvaćenim korona virusom, pod zdravstvenim nadzorom u Tuzli je još uvijek 12 osoba, od kojih za četiri zdravstveni nadzor ističe danas. Prema preporukama Kriznog štaba federalnog ministarstva Dom zdravlja Tuzla izdao je preporuke korisnicima zdravstvenih usluga, pacijentima sa hroničnim tegobama. Preporuke su sljedeće: Do daljnjeg se odlažu sve redovne kontrole za hronične terapije te odlasci u ordinacije ljekara porodične medicine, osim u hitnim slučajevima. Ljekare kontaktirati telefonom ukoliko je neophodno dobiti recept za terapiju, a koji će preuzeti mlađi članovi porodice sa odgovarajućom dokumentacijom, do daljnjeg se odlažu svi redovno naručeni pregledi u odjelima specijalističko/konsultativne zdravstvene zaštite Doma zdravlja, osim prvog pregleda. Kontaktirati svog ljekara porodične medicine o daljnjem toku ove usluge.

“S obzirom da je situacija takva kakva jeste, specifičnija, u samim službama, Opšte porodične medicine i drugim specijalističko-konsultativnim ambulantama će biti pojačano dežurstvo pored telefona kako bi se mogli što bolje primiti i obavijestiti pacijenti o svemu onome što im treba. Takva je situacija, samim tim i mi ćemo pojačati svoj kapacitet rada.”, dodao je Nišić.

Izdate su preporuke osnovnim i srednjim školama da u cilju sigurnosti učenika i nastavnika otkažu planirane ekskurzije i organizirana školska putovanja van BiH. Učenici i zaposlenici kod kojih je dijagnosticiran virus sezonske gripe ne trebaju dolaziti u školu. Zaposleni u vrtićima kao i djeca koja imaju simptome respiratornih bolesti prema preoprukama Kriznog štaba ne trebaju dolaziti u vrtić. Između ostalog navedeno je da se nalaže kantonalnim kriznim štabovima da zabrane posjete bolnicama kao i u ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području kantona. Preporučuje se da se ne održavaju javni skupovi na području Federacije BiH i kantona.
Iz kriznog štaba Grada Tuzla apeluju na građane da se pridržavaju i preovode izdate preporuke a sve s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.