5 C
Tuzla
28.11.2022.

Centralna izborna komisija BiH: Odbijen zahtjev SNSD-a

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) saopćila je danas da je Sud BiH jučer donio Rješenje kojim se odbija zahtjev SNSD-a za odgađanje izvršenja Naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10. oktobra 2022. godine.

U Rješenju Suda BiH, pored ostalog stoji: „U konkretnom slučaju navodi zahtjeva nisu ničim argumentovani, uz zahtjev nisu dostavljeni dokazi, niti su navedene okolnosti koje bi opravdale odgađanje izvršenja, pa se na osnovu samog zahtjeva ne može zaključiti da bi izvršenjem rješenja za tužitelja nastala šteta, a posebno takva šteta koja bi se teško mogla popraviti.“

Na kraju Rješenja Suda BiH se konstatuje da ne postoje zakonske pretpostavke za odgađanje izvršenja osporenog upravnog akta, odnosno Naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10.oktobra 2022. godine.

Centralna izborna komisija BiH u saopćenju podsjeća da je na sjednici 10. oktobra 2022. godine donijela Naredbu Glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD je Sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu zakonitosti Naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10. oktobra i predložio odgodu izvršenja osporenog akta – navodi se u saopćenju.

POSLJEDNJE DODANO