Centralna mevludska svečanost upriličena u Džamiji “Kralj Abdullah”

Centralna mevludska svečanost upriličena u Džamiji “Kralj Abdullah”

Objavio: -
Centralna mevludska svečanost povodom 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. za područje tuzlanskog Muftiluka i Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održana je u petak 08. novembra 2019. godine u Džamiji „Kralj Abdullah“. 
IMG 6875

Glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović se obratio riječima dobrodošlice na samom početku svečanosti. Hafiz Huskanović je uputio riječi zahvale svima koji su prisustvovali svečanosti, te napomenuo značaj mevluda i mevludskih adeta u tradiciji Bošnjaka na ovom području.
Vaiz na ovoj mevludskoj svečanosti bio je vojni muftija Hadis-ef. Pašalić. Muftija Pašalić je kazivao o snazi i perspektivi zajednice u vrijeme Poslanika a.s. ističući odnos Muhammeda a.s. i ashaba spram zajednice i jačanja iste. Muftija Pašalić je podrctao jednu vrlo važnu osobinu koja je krasila Resulullaha, a to je spremnost za praštanje ljudima u njegovom okruženju i zajednicu, dodajući da je to imalo uticaja i na samu zajednicu i njeno funkcionisanje.
Svečanosti je prisustvovao i obratio se muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. U svojoj besjedi muftija Fazlović je istakao značaj radosti vjernika povodom dana rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. Dodavši da je naš Poslanik i naša milost koja nije milost samo ljudima nego svim svjetovima.
Mevludski spjev i ilahije su učili tuzlanski imami, članovi hora „Gazi Turali-beg“. Ašere je proučio hafiz dr. sc. Edin-ef. Peštalić, a dovu mr. Ibrahim-ef. Softić.
Mevludska svečanost je dodatno uljepšana detaljima koji su bili namijenjeni za najmlađe džematlije, poput balona i slatkiša. Sve prisutne džematlije bile su počašćene mevludskim bombonama ukrašenim kur'anskim ajetima i hadisima.