31 C
Tuzla
18.07.2024.

Čerkez: Omikron soj od danas prisutan u BiH

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez potvrdio je da je od danas omikron soj koronavirusa prisutan u BiH navodeći da je od 100 uzoraka testiranih na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, 10 pozitivnih na omikron soj.

– U narednom periodu ovo će se potvrditi sekvencioniranjem. Nakon tri do četiri dana imat ćemo, nakon urađenog sekvenciniranja, potvrdu da se radi o omikronu. U narednih mjesec-dva očekuje se dominacija omikrona u odnosu na deltu – rekao je Čerkez.

Kaže da pojava omikrona nije neočekivana jer se prepostavljalo i ranije da postoji cirkulisanje virusa, te je bilo pitanje vremena kada će se pojaviti i u BiH.

– Za sada možemo potvrditi da se omikron značajno brzo širi. Prema posljednjim informacijama, deset puta se brže širi od delta, što znači da očekujemo brže širenje virusa. Nadamo se da će svi savjesno postupati nositi maske, držati distancu i biti društveno odgovorni u ovom trenutku da ne napravimo veliki priliv prema bolnicama – poručio je Čerkez.

Ističe da se još ne može govoriti koliko je omikron teže kliničke slike s obzirom na to da se s naučne strane puno toga ispituje i dokazuje.

– Međutim izgleda da su simptomi blaži i da uglavnom ide kao glavobolja, curenje nosa, grlobolja. Prema tome za očekivati je da i BiH kroz naredno vrijeme nauči više. Omikron ne zahtijeva neke posebne mjere. Mjere koje su važile za sprečavanje delte važe i za omikron i to je veoma jasno. Ovo je dobro vrijeme da pozovemo sve građane da se vakcinišu sa trećom dozom. Preporuka je svih relevatnih institucija da se treća doza prima nakon tri mjeseca od druge doze. To je poželjno jer je sigurno jača zaštita kada imate sve tri doze – kazao je Čerkez.

Dodao je da je inače situacija u vezi koronavirusa u većini kantona dosta stabilna, a bilježi se mali porast zaraženih u Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom i Bosanskopodrinjskom kantonu.

RTV Slon/ FENA

Vezane vijesti

TUZLA