Certifikati za osam hraniteljskih porodica iz Živinica i Banovića

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Osam hranitelja prošlo je program obuke prema PRIDE modelu eduikacije. Certifikate su dobile četiri porodice iz Banovića i četiri iz Živinica.

– PRIDE model podrazumijeva da se porodice koje imaju djecu i one koji žele preuzeti djecu prođu edukaciju koja je jedinstvena za područje cijele Federacije i ovakvu edukaciju provodi 40 PRIDE trenera u svim lokalnim zajednicama. Radi se o modelu gdje se hranitelji upoznaju o svim bitnim izazovima u hraniteljstvu – rekao je Elvir Čamdžić iz Centara za socijani rad Banovići.

Stotinu dvadeset porodica s područja Tuzlanskog kantona već je dobilo certifikat hranitelja. Obuku za njih je podržalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, UNICEF, SOS dječija sela i druge međunarodne organizacije.

– Zakon o hraniteljstvu je propisao obaveznu edukaciju za sve hranitelje. Tako su obuhvaćeni i hranitelje koji već imaju djecu i potencijalni hranitelji koji nemaju. Danas je organizirana promocija jedne grupe hranitelja koja dolazi iz Živinica i Banovića, koji su završili obaveznu edukaciju koja je propisana zakonom i koju je organiziralo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike koji i jesu nadležni za organizaciju ove edukacije – naglasila je Suada Selimović, stručna savjetnica u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK.

PRIDE obuku trenutno prolaze dvije grupe roditelja.

– Svi su iz Tuzlanskog kantona. Edukacije su organizirane tako da je što bliže hraniteljima u općinama, obično u saradnji sa centrima za socijalni rad, tako da nekad su dvije-tri općine dolazile u jedan centar da bi im bilo što bliže, i da imaju što manje troškova i da što manje vremena ulažu u putovanje – objasnila je Selimović.

Još 20 porodica prolazi PRIDE obuku hranitelja, a nakon toga i oni će biti bogatiji za ovaj certifikat.
IZVOR: RTV SLON/FENA