3.9 C
Tuzla
01.12.2022.

Četiri nova registrovana gorska spasioca u Gorskoj službi spašavanja FBiH

U organizaciji Gorske službe spašavanja (GSS) Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu je, za vikend 12. i 13. novembra, održano polaganje ispita za status gorskog spasioca.

Kompleksna procedura provjere kandidata provedena je u dva dana, u subotu u prostorijama GSS FBiH na Breki sa teorijskom i eliminatornom provjerom znanja i vještina te u nedjelju cjelodnevnom praktičnom provjerom na lokalitetu Špicaste stijene kod Sarajeva.

Od devet kandidata i kandidatkinja, iz više stanica članica GSS FBiH, jedna kandidatkinja i tri kandidata su uspješno prošli sve testove i provjere komisije GSS FBiH koja je obraćala pažnju i na najmanje detalje.

– Biti registrovani gorski spasilac je čast, ali i ogromna obaveza i odgovornost kad u akcijama spašavanja ljudski životi zavise od vas. Zbog toga, na putu stasavanja osim psihofizičke spremnosti, znanja i vještina potrebno je dovoljno iskustva.

Preduslovi za pristupanje ispitu su, osim minimalnog dvogodišnjeg stažiranja u matičnoj stanici, položeni kursevi spašavanja u ljetnim i zimskim uslovima te medicinski kurs u organizaciji GSS FBiH. Iako je ovo dobrovoljna, humana i volonterska uloga, velika su ulaganja svakog od pojedinaca koji krene ovim putem. Čestitamo svim učesnicima za rad i predanost, posebne čestitke spasiocima koji su uspješno položili sve testove. Želimo vam što više preventivnog rada u zajednici, a što manje intervencija – naglašavaju iz GSS-a FBiH.

POSLJEDNJE DODANO