Četiri uposlenika Kantonalne bolnice Goražde pozitivna na koronavirus

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Četiri uposlenika Kantonalne bolnice Goražde pozitivna su na koronavirus – potvrdila je direktorica ove zdravstvene ustanove prim. dr Nermina Kamenica.

Ona je podsjetila da su, nakon što je prisustvo virusa potvrđeno kod dva RTG inžinjera, počela testiranja svih uposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Metodom slučajnog odabira prethodno su testirana dva RTG tehničara koja su bila u kontaktu za zaraženom pacijenticom i utvrđeno je da su pozitivni. COVID – 19 jučer je potvrđen i kod dva pomoćna radnika Kantonalne bolnice. Ukupno je su do sada testirana 44 uposlenika, a testiranje će po grupama biti nastavljeno i narednih dana – kazala je dr. Kamenica.

Naglasila je da nijedan odjel Kantonalne bolnice neće biti zatvoren. Kompletna novonastala situacija se odnosi direktno na Trijažni odjel i RTG službu koji su najdirektnije bili izloženi. U Urgentnom centru svi su, kazala je, negativni a testiranja se nastavljaju.

Kamenica je naglasila da je trenutno u izolaciji pet medicinskih sestara i tehničara koji su bili u kontaktu sa izvorom infekcije.

– Svi ostali ljekari i medicinsko osoblje jednako podnose teret i angažovani su na svojim radnim zadacima. Dobrovoljno se javljaju da rade i niko nema na bolovanju. Reorganizujemo se i radimo, ali s obzirom da nemamo dovoljno ljekara i medicinskog osoblja, ako se ovo nastavi bit će poteškoća – naglasila je direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

(RTV Slon/Fena)