11 C
Tuzla
27.09.2023.

Charles Michel: Zapadni Balkan treba Evropsku uniju i obrnuto, EU treba Zapadni Balkan

Zapadni Balkan treba Evropsku uniju (EU), ali jednako tako, EU treba Zapadni Balkan, izjavio je u Sarajevu novinarima predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i članom Predsjedništva Miloradom Dodikom.

Vrijeme je za zamah evropskih integracija zemalja Zapadnog Balklana, poručio je evropski zvaničnik i dodao da je njegov prvi boravak u BiH u funkciji predstojećeg ovogodišnjeg junskog samita, kada treba produbiti saradnju i dijalog.

Svi u Evropi osjećaju posljedice rata – napada Rusije na Ukrajinu, pa izazovi traže i novi način rada odnosno način za ubrzanje evropskih integracija, što podrazumijeva ekonomske, socijalne i druge benefite u procesu pregovaranja te novu dinamiku proširenja.

Prema Michelovoj izjavi, stoga evropski partneri, vezano za najavljeni junski samit, razmišljaju o novom geopolitičkom konceptu za ubrzanje.

Zapadni Balkana i Bosna i Hercegovina su jedan od najviših prioriteta za Evropsku uniju, kazao je također Michel i dodao da vjeruje u bh. evropsku budućnost i da je put zacrtan u prioritetima Evropske komisije, a dijalog i razumijevanje između političkih lidera važni.

Napominjući da je rat u Ukrajini ugrozio snabdijevanje energentima u Evropi, Michel je poručio da će evropska zajednica pomoći građanima u tom kontekstu, pa i Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je za današnji sastanak s evropskim zvaničnikom kazao da je protekao u znaku njegove (Michelove) rečenice o uzajamnoj potrebitosti Evropske unije i Zapadnog Balkana, iz čega proizilazi i njegova poruka da se sve zemlje regiona što prije integrišu u Evropsku uniju.

Ruska agresija na Ukrajinu i ukupno stanje u Evropi još više ukazuju na značaj Micehelove navedene poruke, kao i poruke da Bosna i Hercegovina te sve zemlje zapadnog Balkana imaju vrlo jasnu evropsku perspektivu i da treba naći jače modalitete evropske saradnje s regionom.

Tokom sastanka je razgovarano i o stanju u Bosni i Hercegovini, i kako je rekao predsjedavajući Predsjedništva, potrebno je što prije okrenuti se ka realizaciji 14 prioriteta, odnosno što prije dostići kandidatski status, te je zamolio predsjednika Evropskog vijeća za podršku EU  u tom procesu.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik novinarima je nakon sastanka kazao da očuvanje mira po svaku cijenu i stabilnost nemaju alternativu, kao i da građanima, za njihov osjećaj sigurnosti, treba obezbijediti sigurne lance snabdijevanja, a da nepovoljna globalna situacija daje i nešto šansi za rješenja.

Prema Dodikovim riječima, Evropska komisija je bila nepravedna i preoštra prema Bosni i Hercegovini u zadnjih 15 godina tražeći ispunjavanje skoro nemogućih uslova za integraciju. Stoga je on Michelu predložio selekciju na način da za sad 5-6 najvažnijih uslova bude završeno kako bi Bosna i Hercegovina mogla ubrzati kandidatski status.

U protivnom, bude li se i dalje insistiralo na 14 preduslova, a ne bude li jedinstvenih rješenja, kao da nije riješen nijedan, kazao je Dodik.

Operacija Althea je dobrodošla misija, prema Dodikovim riječima, te treba da ostane u formatu Evropske unije i ne bi bilo pametno otvarati nove dileme.

Dodik nije za odgađanje izbora u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o ratu u Ukrajini, izrazio je žaljenje zbog tamošnjih dešavanja i očekivanje da će sukob što prije završiti.

Prema Dodikovim riječima, Ukrajina i Rusija su prijateljske zemlje te Bosna i Hercegovina treba da ostane neutralna u pogledu sankcija Rusiji. U protivnom, ekonomija može imati teške posljedice.

Za geopolitički koncept o kojem je govorio Charles Michel, Dodik kaže da je dobar mehanizam jer je BiH dosad bila objekat a ne subjekat kad je riječ o procesu evropskih integracija u kojem su joj samo “isporučivani uslovi”.

Stoga je Dodik Charlesu Michelu izrazio zahvalnost za novu poruku koju je jučer uputio.

Nakon Dodikovog i Džaferovićevog zajedničkog sastanka s Michelom, Dodik se i zasebno sastao sa evropskim zvaničnikom.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO