8 C
Tuzla
02.10.2023.

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle više od 3 posto

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 3 posto jer su popustila strahovanja od posljedica širenja omikron varijante koronavirusa, a time i zabrinutosti u vezi potražnje za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 3,6 posto, na 76,14 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,1 posto, na 73,79 dolara.

Cijene nafte nadoknadile su prošloga tjedna gubitke od prethodnoga jer su smanjena strahovanja od utjecaja vrlo zarazne varijante koronavirusa omikrona na globalno gospodarstvo.

Prošloga je tjedna objavljena južnoafrička studija, koja je pokazala da postoji manji rizik od hospitalizacije i razvoja teškog oblika bolesti kod ljudi zaraženih omikronom u usporedbi s deltom.

Uz to, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je antivirusnu tabletu protiv covid-19 i ta prva terapija odobrena za kućnu uporabu trebala bi postati važno sredstvo u borbi protiv širenja omikrona. Neki proizvođači cjepiva tvrde, pak, da njihova cjepiva štite i od omikrona.

To je ohrabrilo trgovce, premda se broj zaraženih omikronom brzo širi u nizu zemalja i premda neke vlade uvode restriktivne mjere kako bi zauzdale širenje te varijante koronavirusa.

Veći rast cijena sprječavaju očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, na svom idućem sastanku 4. siječnja ostati kod odluke da povećavaju proizvodnju nafte za 400 tisuća barela dnevno (bpd) svakog mjeseca.

Raste i proizvodnja u SAD-u. Prema podacima kompanije Baker Hughes, prošloga je tjedna broj aktivnih bušotinska postrojenja u SAD-u porastao na njih ukupno 586, najvišu razinu od travnja 2020., što najavljuje povećanje proizvodnje u idućim mjesecima.

Globalna potražnja za naftom porasla je u 2021. jer se svjetsko gospodarstvo oporavlja od koronakrize. Ukupna svjetska potrošnja mogla bi u 2022. dosegnuti novu rekordnu razinu, unatoč naporima da se smanji potrošnja fosilnih goriva kako bi se ublažile klimatske promjene.

A to bi moglo dovesti do daljnjeg rasta cijena nafte. Od početka ove godine cijena barela na londonskom tržištu porasla je oko 46 posto.

RTV Slon/ Biznis Info

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO