Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice blago porasle

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Cijene nafte porasle su prošle sedmice na svjetskim tržištima, potaknute američkim sankcijama za izvoz venezuelske nafte i znakovima pada proizvodnje u SAD-u i članicama OPEC-a.

Na londonskom tržištu, cijene bure su porasle za 1,8 posto prošle godine, na 62,75 dolara, dok je prodaja bureta u SAD porasla 2,9 posto na 55,25 dolara.

Porast cijena nafte rezultat je, između ostalog, američkih sankcija protiv venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA zbog političkih previranja u toj zemlji.

– Najnovije američke sankcije mogle bi direktno blokirati oko 500.000 barela dnevno venecuelanskog izvoza u Sjedinjene Države. Dodatnih 350.000 barela na dan proizvodnje venecuelanske nafte ugrožava nedostatak američkih sredstava za razređivanje, što je rezultat trenutne zabrane izvoza ovog američkog proizvoda – procjenjuju analitičari investicione banke Citi.

Baker Hughes izjavio je u petak da je broj aktivnih naftnih postrojenja u Sjedinjenim Američkim Državama pao četvrti put u posljednjih pet tjedana prošle sedmice, sa 15 postrojenja u ukupnom iznosu od 847 na najnižem nivou od maja prošle godine, prenosi Fena.

Iako trenutno ima aktivnijih postrojenja u SAD nego u istom periodu prošle godine, kada je bilo 765, ove godine je moguće smanjiti broj aktivnih postrojenja.

Naime, dio proizvođača planira smanjiti proizvodnju jer očekuje niže cijene nafte nego prošle godine.

Štaviše, proizvodnja sirove nafte u Sjedinjenim Državama dostigla je rekordnih 11,9 miliona barela dnevno, što je najviši nivo proizvodnje u jednoj zemlji na svijetu.

Od januara prošle godine proizvodnja u SAD-u skočila je za 2,4 miliona barela dnevno, što je na tržištima izazvalo strah od prevelike ponude.

Pogotovo zato što se rast globalne ekonomije usporava, što može dovesti do pada potražnje za energijom.

Prošle sedmice objavljen je niz podataka koji ukazuju na usporavanje rasta kineske ekonomije, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, prenosi SEEbiz.

I dok cene svoje cene, oni ih podržavaju smanjenjem proizvodnje Organizacije izvoznika nafte (OPEC) i njenih partnera na čelu sa Rusijom, u skladu sa američkim 1,2 miliona barela dnevno.

Anketa Rojtersa pokazala je da je OPEC u januaru proizveo 30,98 miliona barela dnevno, što je za 890 hiljada barela manje nego u decembru.

Nade investitora u trgovinski sporazum između SAD i Kine su takođe podržane cenama, koje bi mogle imati pozitivan efekat na stabilizaciju kineske i globalne ekonomije.

Nakon što je u četvrtak u Vašingtonu završen još jedan krug pregovora između SAD i Kine, obe strane su poslale optimistične poruke.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je kineski predsjednik Xi Jinping u svom pismu napisao da se nada da će pronaći dvije strane na pola puta i postići sporazum do 1. marta.

Trump je rekao da će se uskoro sastati sa Xi Jinpingom kako bi pokušao postići sveobuhvatni trgovinski sporazum nakon što su američki pregovarači rekli da su razgovori postigli značajan napredak.

Kineska delegacija je takođe rekla da je u pregovorima postignut značajan napredak, ali se samo očekuju detalji.

Ipak, mnogi analitičari su i dalje skeptični jer nisu uvjereni da Kina i SAD mogu prevladati velike razlike u nizu pitanja, od intelektualnog vlasništva do transfera tehnologije.