CIK BiH promovira inicijativu za obilјežavanje Svjetskog dana izbora

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Centralna izborna komisija (CIK) BiH već četrnaestu godinu promovira inicijativu za obilјežavanje Svjetskog dana izbora i tim povodom Komisija je održala sastanak sa službenicima Sekretarijata Centralne izborne komisije BiH.

Naime, na konferenciji Udruženja izbornih zvaničnika Evrope (ACEEEO) održanoj 2005. godine, više od 20 zemalјa članica dogovorilo se o pokretanju inicijative da se prvi četvrtak u mjesecu februaru utemelјi kao dan, koji bi u cijelom svijetu predstavlјao zaštitni znak demokratskih izbora, odnosno kao Svjetski dan izbora.

Prigodnim govorom na sastanku se obratio Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH. Sa sastanka je poslana zajednička poruka da je potrebno u kontinuitetu raditi na unapređenju izbornog zakonodavstva i izbornog procesa.

Svaki prethodni izbori su uvijek mogućnost za tijela koja provode izbore da idući budu kvalitetniji u smislu organizacije, neovisnosti i transparentnosti rada organa za provođenje izbora, ali su i mogućnost za zakonodavca da pravovremeno eliminira sve manjkavosti i unaprijedi izborni proces, saopćeno je iz CIK-a.