26.7 C
Tuzla
23.07.2024.

CIK BiH – Stupili na snagu podzakonski akti iz oblasti finansiranja političkih stranaka

Centralna izborna komisija BiH aktivno radi na ažuriranju i donošenju podzakonskih akata u svjetlu pripreme za predstojeće Opće izbore 2022. godine te je određeni broj njih stupio na snagu 12. februara.

– Obavještavamo javnost, a prije svega političke stranke i potencijalne nezavisne kandidate da su u “Službenom glasniku BiH” broj: 05/22 od 4. februara ove godine objavljeni podzakonski akti iz oblasti finansiranja političkih stranaka i nezavisnih kandidata: Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka, Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o predizbornim i postizbornim  finansijskim  izvještajima političkih stranaka, Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o predizbornim i postizbornim finansijskim izvještajima nezavisnih kandidata, Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o administrativnim procedurama pregleda, kontrole i revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka, Uputstvo o postupku otvaranja i korištenja posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje i Uputstvo o donošenju finansijskog plana i programa utroška sredstava političke stranke, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Navedeni podzakonski akti su stupili na snagu u subotu, 12. februara.

Na web stranici Centralne izborne komisije BiH su objavljeni novi podzakonski akti ali i prečišćeni tekstovi za lakšu upotrebu, koji se ne objavljuju u službenim glasilima. Svi akti su dostupni pod linkom:

https://www.izbori.ba/Default.aspx?CategoryID=59&Lang=3&Mod=4

Izmjenom postojećih, kao i usvajanjem novih podzakonskih akata Centralna izborna komisija BiH je, pored ostalog, postupila po preporukama Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR-a) i Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO-a).

Centralna izborna komisija BiH je, u okviru svojih nadležnosti, usvajanjem navedenih podzakonskih akata dala doprinos ispunjenju relevantnih preporuka koje je Bosna i Hercegovina dužna ispuniti po Mišljenju Evropske Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, navodi se u saopćenju CIK-a BiH.

RTV Slon /Fena

Vezane vijesti

TUZLA