12 C
Tuzla
25.09.2022.

CIK BiH – Završeno imenovanje članova biračkih odbora u DKP-ima BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici okončala postupak imenovanja članova i zamjenika članova biračkih odbora u 21 diplomatsko-konzularnom predstavništvu države Bosne i Hercegovine u 15 država u kojima će biti organizirano glasanje u nedjelju, 02. oktobra 2022. godine na Općim izborima u BiH.

Za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima registrirano je ukupno 6.702 birača.

Centralna izborna komisija BiH je u skladu sa Izbornim zakonom BiH imenovala biračke odbore za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, tako da je u svakom biračkom odboru osigurana zastupljenost članova iz svakog konstitutivnog naroda.

Imenovane su ukupno 162 osobe i to 81 osoba za člana i isto toliko osoba za zamjenika člana biračkog odbora.

Koverte sa glasačkim listićima sa biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH se u skladu sa Pravilnikom o provedbi izbora otvaraju i broje u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Pravilnikom o provedbi izbora u BiH propisano je da će Centralna izborna komisija BiH najkasnije deset dana prije otvaranja biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH dostaviti Ministarstvu vanjskih poslova BiH sav izborni materijal.

U skladu s navedenim odredbama, Centralna izborna komisija BiH je danas u sjedištu Ministarstva vanskih poslova BiH organizirala primopredaju izbornog materijala, radi dalje distribucije prema diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će tri dana prije otvaranja biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH dostaviti biračkom odboru odgovarajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH izborni materijal, a najkasnije 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta – navodi se u saopćenju CIK-a BiH.

POSLJEDNJE DODANO