13.9 C
Tuzla
30.11.2023.

CIK donio odluku o održavanju izbora u Mostaru 20. decembra

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je odluku o raspisivanju izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara, koji bi trebali biti održani 20. decembra ove godine.

Predsjednik Komisije Željko Bakalar naglasio je da je Mostarcima biračko pravo bilo uskraćeno 12 godina, te da su konačno uvjeti za održavanje izbora ispunjeni, zbog čega je želja svih članova bila da se oni organizuju što prije.

– Smatramo da je naša obaveza da raspišemo izbore što prije i da budu održani u istoj godini kada se održavaju lokalni izbori u BiH. Mišljenje Evropske komisije je također da treba osigurati održavanje izbora u Mostaru – izjavio je Bakalar i podsjetio da je danas zadnji rok, odnosno 150. dan, kada se po zakonu moraju raspisati izbori.

– Izbore potrebno raspisati minimalno 150 dana prije njihovog održavanja, zbog čega zakonski nismo mogli da ih raspišemo istog dana kada i lokalne izbore, 15. novembra – objasnio je.

Dodao je da su izbori u Mostaru jedan od 14 ključnih uslova Evropske unije za BiH, te da će se birati 35 gradskih vijećnika.

Današnje odluke omogućene su promjenama Izbornog zakona i usvajanjem zahtjeva Ustavnog suda BiH iz 2010. godine.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine.

Vezane vijesti

TUZLA