27.8 C
Tuzla
16.05.2022.

CIK: Osiguranje sredstava za izbore u demokratskom društvu ne bi se moglo zaustavljati

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je ocijenila je neargumentiranim kvalifikacije ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande koji tvrdi da postoji orkestriran napad na njega iz CIK-a koja “se redovno oglašava u pojedinim medijima uz tvrdnje da jedan čovjek može opstruirati donošenje budžeta ili odluku kolektivnog organa kakvo je Vijeće ministara BiH”.

Kako su naveli u saopćenju, ministar Bevanda ovakvim kvalifikacijama brutalno obmanjuje javnost u Bosni i Hercegovini jer CIK nikada nije tvrdio da jedan čovjek može donijeti budžet, ali su, kažu, duboko svjesni da nekoliko ljudi u Fiskalnom vijeću i Vijeću ministara svakako mogu usporavati ili opstruirati proces usvajanja budžeta.

– Ministar Bevanda je u oba navedena tijela i ključna je osoba za prohodnost donošenja relevantnih odluka. Javnost u BiH smo detaljno upoznali i sa zakonskim osnovama za zahtjeve CIK-a i prema Ministarstvu finansija i trezora BiH, kao i prema Vijeću ministara BiH – kazali su u saopćenju.

Smatraju da osiguranje neophodnih finansijskih sredstava za organizaciju i provođenje demokratskih izbora, pogotovo kad ta sredstva već postoje na Jedinstvenom računu trezora, nisu nešto što bi se u bilo kojem demokratskom društvu moglo zaustavljati, uvjetovati ili usporavati.

Ta sredstva su, kažu u CIK-u, sredstva poreznih obveznika Bosne i Hercegovine, a ne sredstva Centralne izborne komisije BiH, ministra ili Vijeća ministara BiH i moraju biti korištena za namjene koje su zakonima Bosne i Hercegovine propisane.

Povodom posljednjeg istupa ministra Bevande naveli su da Centralna izborna komisija BiH nije tražila odobrenje Vijeća ministara BiH da posebnom odlukom doznači CIK-u sredstva iz “tekuće rezerve”, nego sredstva iz akumuliranih viškova iz prethodnih godina, što je puno veći fond nego tekuća rezerva.

– Ta sredstva se dodjeljuju po proceduri kao i sredstva iz tekuće rezerve. Pravni osnov za donošenje posebne odluke Vijeća ministara BiH kojim bi se odobrilo korištenje tih sredstava u uvjetima kada nije usvojen budžet situiran je u Zakonu o budžetu. Na takvu proceduru CIK je, u jednom od svojih akata, uputio i ministar Bevanda – kazali su u saopćenju.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, kažu u CIK-u, odbili su uvrštavanje tačke dnevnog reda na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH za donošenje posebne odluke po zahtjevu CIK-a.

– Budžet intitucija i međunarodnih obaveza BiH, koji cijela BiH po stavu ministra Bevande mora čekati kako bi imala opće izbore, ovakvom dinamikom, koju diktira i Bevanda, uz članove Fiskalnog vijeća i predsjedavajućeg Tegeltije, može biti usvojen možda u decembru ove godine, a možda i nakon toga – ocjena je CIK-a.

Stoga upozoravaju javnost da ovakvim postupanjem i pristupom postoji objektivna opasnost da birači u BiH ne budu u mogućnosti u skladu sa Ustavom i zakonom ostvariti osnovno demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike u vlasti na dan održavanja izbora 2. oktobra, saopćeno je iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije (CIK).

POSLJEDNJE DODANO