26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

CIKBiH: Uočen veliki broj prijava, moguće zloupotrebe u izbornom procesu

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) oglasila se saopćenjem za javnost povodom aktivnosti zaključivanja Centralnog biračkog spiska za glasanje van Bosne i Hercegovine, u kojem, između ostalog navodi kako je u ovom izbornom ciklusu suočena s enormnim brojem prijava za glasanje van zemlje.

– U ovom izbornom ciklusu suočili smo se s enormnim brojem prijava za glasanje van Bosne i Hercegovine, koje smo unatoč kašnjenju u usvajanju Budžeta i kašnjenju u angažiranju dodatnog osoblja i opreme uspjeli da obradimo u zakonskom roku – navode iz CIK-a BiH.

Dodaju da je u okviru te aktivnosti uočen veliki broj prijava koje su ukazivale na moguće zloupotrebe u izbornom procesu.

– Iz tog razloga, u okviru ove aktivnosti urađen je i veliki broj dodatnih provjera i analiza svake pojedinačno pristigle prijave, u cilju eliminiranja svake eventualne prijave koja ukazuje na zloupotrebu ili ima neku drugu manjkavost – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, CIKBiH je na sjednici održanoj 01.10.2020. godine donio Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine s upisanih 101.771 biračem, kao i i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 27.960 birača.

Kao institucija koja je odgovorna za tačnost, ažurnost i ukupni integritet Centralnog biračkog spiska za teritoriju Bosne i Hercegovine, a potpuno uvažavajući i preporuke iz Završnog izvještaja OSCE/ODIHR-a (Izborne posmatračke misije) iz 2018. godine, CIK BiH je prvi put na svojoj web stranici objavila Izvod registriranih birača za glasanje izvan BiH.

Iz CIK-a BiH podsjećaju da je posmatračka misija ODIHR-a u spomenutom izvještaju preporučila – da bi se u svrhu povećanja povjerenja javnosti u integritet procesa registracije birača, razne zainteresovane strane, uključujući i političke stranke i organizacije građanskog društva mogle pozvati da učestvuju u reviziji biračkih spiskova koju bi inicirao i nadzirao CIKBiH.

– Stoga, želimo da istaknemo da je upravo CIKBiH svojim aktivnostima i činjenicom da je spisak registriranih birača za glasanje izvan BiH prvi put učinila javnosti dostupnim podstakla sve aktere u izbornom procesu (birače, političke stranke, nevladin sektor, medije) da izvrše uvid u Centralni birački spisak i da reagiraju ukoliko postoje sumnje u tačnost biračkog spiska – ističe CIK.

Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija BiH je, kako se nadalje navodi, javno objavila kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u njega, imao mogućnost podnošenja žalbe.

Također, Odluka o odbijanju upisa birača za glasanje van BiH je objavljena na web stranici www.izbori.ba, a u prilogu odluke se nalazi baza podataka Centralne izborne komisije BiH o odbijenim prijavama s navedenim razlozima odbijanja kojoj se može pristupiti putem unošenja ličnih podataka u aplikaciju “Provjerite status vaše prijave”.

U roku ostavljenom za žalbe Centralna izborna komisija BiH je primila više od 3.500 podnesaka koje u ovom trenutku razmatra.

Ukoliko bude zakonskog osnova, CIKBiH će na osnovu podnesaka korigirati podatke u Centralnom biračkom spisku prije njegovog zaključenja, a tamo gdje ne bude osnova da Centralna izborna komisija BiH uvaži žalbu, tu će žalbu s izjašnjenjem dostaviti Sudu BiH na odlučivanje.

– Obavještavamo javnost da će Centralna izborna komisija BiH dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve vrijeme do potvrđivanja rezultata Lokalnih izbora 2020. godine i mehanizmima predviđenim Izbornim zakonom BiH spriječiti sve izborne nepravilnosti. Ukoliko nam i nakon zaključenja Centralnog biračkog spiska bude dostavljen dokaz (Izjava i slično) da je birač bez njegovog znanja registriran da glasa putem pošte, glasački paket koji dođe u Glavni centar za brojanje iz inostranstva na ime tog birača neće biti brojan, a birač ostvaruje svoje biračko pravo u općini/gradu prebivališta na biračkom spisku za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje – navodi se u saopćenju.

Centralna izborna komisija BiH će javnost o svemu detaljno informirati na pres-konferenciji koju će organizirati nakon zaključenja Centralnog biračkog spiska.

Vezane vijesti

TUZLA