-1 C
Tuzla
08.12.2023.

Cikotić: Rješavanje migrantske krize je zahtjevan postupak

Rješavanje migrantske krize je zahtjevan postupak koji zahtijeva poštivanje velikog broja stranih konvencija i domaćih zakona, a nastojanje je da prava i slobode građana Bosne i Hercegovine ne budu ugrožena pravima ilegalnih migranata – izjavio je za televiziju N1 Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

On je kazao da su 99 posto migranata koji uđu na teritoriju BiH ilegalni migranti.

– Ulaze u državu bez ikakvih dokumenata zemlje iz koje dolaze, izražavanjem namjere i zahtjeva za azil stiču određenu vrstu statusa. U suštini, jedan posto njih koji uđu u BiH imaju neku vrstu identifikacijskog dokumenta. Ostali ulaze bez dokumenata, ne na način koji je propisan i zato se tretiraju tako. Prelaze na ilegalnim mjestima – rekao je Cikotić.

Ministar sigurnosti BiH je naveo da svega dva ili tri procenta od onih koji uđu u BiH podnose zahtjev za azil.

– Mi do sada nemamo prisutnu pojavu da oni imaju namjeru postati državljani BiH, azilanti u BiH – rekao je.

U rješavanju migrantske krize svoje nadležnosti imaju i država i entiteti i kantoni, pa i općine, istakao je Cikotić, rekavši da zbog nedostatka jedinstvenog i harmoniziranog pristupa u rješavanju ove krize USK poduzima svoje mjere.

Cikotić je rekao da on stvari rješava “na drugi način”, a to je realizacija zaključaka Predsjednišva BiH, da se kampovi koji su u Bihaću i Velikoj Kladuši izmjeste iz gradskih sredina, da se tu smanji pritisak migranata koji ugrožavaju način življenja.

Prema njegovim riječima, BiH poštuje prava maloljetnih migranata bez pratnje, te da tu ide u korak sa svjetskim konvencijama koje tretiraju taj segment.

– To se poštuje. Te organizacije se brinu o poštivanju propisa, kao i domaće institucije koje sarađuju s njima. Ta briga se odvija i na domaćem nivo – izjavio je ministar sigurnosti BiH za N1.

Vezane vijesti

TUZLA