Članice organizacije ”Žene u crnom” u posjeti Tuzli – razgovori o antimilitarizmu...

Članice organizacije ”Žene u crnom” u posjeti Tuzli – razgovori o antimilitarizmu sa učenicima

Objavio: -

Umjesto što se država naoružava, stvara dodatne vojne formacije, za društvo bi bilo korisnije da se ta sredstva koriste za ulaganje u infrastrukturu, uređenje igrališta, škola i samo obrazovanje, poručeno je sa predavanja u Elektrotehničkoj školi Tuzla koje je učenicima trećeg razreda održala aktivistkinja organizacije ”Žene u crnom” Staša Zajović. Vodio se razgovor o antimilitarizmu, a kako je navela, treba posebnu pažnju posvetiti obrazovnom sistemu i načinu kako djecu učiti o životu i odnosu prema drugima.

”Jedan od stubova militarističkog načina razmišljanja je škola. Ukoliko se smatra da u školi trebaju da budu učenici i učenice poslušni, da slušaju autoritete, da slepo izvršavaju naredbe svojih profesora, da imaju veoma odbojan odnos prema drugima i različitima u svakom pogledu, to znači da je društvo nedemokratsko. Sve suprotno od toga jeste društvo demokratsko”, navodi Staša Zajović, aktivistkinja organizacije ”Žene u crnom” Beograd.

Važno je da su poruke članica ove beogradske organizacije došle do učenika tuzlanske elektrotehničke školu koju uglavnom pohađaju muškarci. Oni trebaju znati da nisu heroji samo kada pristaju ići u rat protiv nekoga, nego su heroji onda kada se usprotive ratu, rekla je Zajović.

”Mi smo jedna grupa koja smo podržavali dezertere rata. Možda je to nama jednostavno zato što smo iz države koja smatramo agresorskom koja je proizvodila veliko nasilje i velike zločine, mislim na srpski režim. Onda smo odmah odlučile da naši heroji budu muškarci koji odbijaju da idu u rat”, ističe Zajović.

Njihova borba se odnosi i na to da institucije Srbije ne učestvuju u slavljenju zločina i zločinaca. Ovo je bila prilika da se među učenicima govori o jednakopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, za što se godinama bore u Humanitarnoj organizaciji ”Horizonti” a prezentovan je rad takozvanog Ženskog suda.

”Mi imamo Zakon o jednakopravnosti spolova koji je na papiru, u praksi to nije. Ovo je jedan od oblika da posebno školi gdje su 95 posto dječaci, prezentujemo jednakopravnost spolova. Ženski sud koji je nastao upravo zbog toga što nemamo jednakopravnost spolova i što su nam žrtve rata zaboravljene na jedan bezobrazan, nehuman način”, rekla je Mira Vilušić, stručna konsultantica HO ”Horizonti” Tuzla.

Profesorica demokratije i ljudskih prava Elektrotehničke škole Tuzla Admira Uzunić kažće da je cilj da djeca imaju taj osjećaj senzibiliteta, da razvijaju empatiju a pogotovo da se ukaže na značaj i podršku svega ovoga što Žene u crnom rade.

Tokom predavanja, aktivistkinje iz Beograda osvrnule su se na tragediju izbjeglica sa Bliskog istoka. Kazale su da njihova tragedija služi režimima u Srbiji za dobijanje određenih poena i bogaćenje, a da su izbjeglice izložene protjerivanju i ponižavanju, što je porazno za ovu zemlju.