15.5 C
Tuzla
03.10.2022.

Članovi Aero kluba Tuzla osvojili sedam medalja

Otvoreno državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u preciznom slijetanju zrakoplovnom jedrilicom tipa Ka-7 pod nazivom “4. Ka – 7 KUP BIHAĆ 2022” u organizaciji Aero kluba Bihać održano je u subotu 10. 09. 2022. godine na sportskom aerodromu “Golubić” u Bihaću.
Složena meteo situacije je utjecala i na umanjeni broj takmičara, gdje je učestvovalo 10 pilota iz aeroklubova u BiH i aerokluba Zabok iz R. Hrvatske. Piloti su pokazali svoje vještine u preciznom slijetanju i zaustavljanju zrakoplovnom jedrilicom na tačno označeno. polje na letjelištu.
Ukupni pobjednik “4. Ka – 7 KUP BIHAĆ 2022” u međunarodnoj tzv otvorenoj pojedinčanoj konkurenciji je pilot Ćazim Čamdžić iz Aero kluba Tuzla, dok je u ekipnoj konkurenciji titulu najprezicnijih pilota takodje odnjela ekipa Aero kluba Tuzla u sastavu: Meho Emkić i Ćazim Čamdžić. Obzirom da se takmičenje bodovalo i za prvenstvo BiH Tuzlaci su bili zlatni i bronzani u pojedinačnoj konkurenciji, kao i šampioni BiH u ekipnoj konkurenciji vrativši se u Tuzlu sa četiri pehara i sedam medalja.
Aero klub Bihać se još jednom pokazao kao odličan domaćin i organizator zrakoplovne manifestacije koja je održana pod supervizijom Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine.
Svjedoci smo činjenice da je sportsko zrakoplovstvo u BiH veoma limitirano i zahtjevno, te i ovom prilikom iskazujemo ogroman respekt prema kolegama u Aero klubu Bihać koji su izdvojili finasijska sredstva i ishodovali sva potrebna sigurnosna odobrenja od zrakoplovnih vlasti u BiH te okupili zaljubljenike zrakoplovnog jedriličarstva na jednom mjestu.
Početno (osnovno) školovanje budućih generacija pilota u BiH je jedino moguće kroz Aero klubove, zato država, entitet, kanton, općina trebaju podržavati Škole letenja u Aero klubovima u Bosni i Hercegovini ako želi da imaju „bazen“ iz kojeg će crpiti buduće pilote za Oružane snage BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova, civilnu zaštitu, avio kompanje, tzv. poljoprivrednu avijaciju, gašenje požara itd.

 

POSLJEDNJE DODANO