Članovi danske nevladine organizacije u posjeti Tuzli

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U petak su članovi NVO Dejo demokratija iz Danske posjetili Tuzlu. Moto organizacije je da demokratija zahtjeva debatu, a ogranizacija broji oko 2.500 članova. Jedna grupa članova je došla u posjetu Tuzli, ali i u Bosnu i Hercegovinu sa ciljem da se upoznaju sa situacijom u našoj državi. Nakon obilaska BiH nastavljaju put i obilazak Hrvatske i Crne Gore.  Jedna od tema debate je i odnos država u regionu prema Evropskoj zajednici.

”Cilj je dobiti pogled iz različitih uglova jer to otvara ljudima mogućnost da sami razmišljaju i sami donose zaključke. U prošloj posjeti dobili smo dijelove prezentacije koji su se odnosili na razvoj grada iz industrijskog u turistički centar, a danas smo tu da još više čujemo o Tuzli i pokušavamo da pokrijemo različite perspektive identiteta Tuzle. Teško je Tuzlu staviti u jedan identitet jer tu postoji više slojeva identiteta Tuzle”, kazao je  Zlatko Jovanović, član organizacije.

Nakon uvodnog obraćanja i tople dobrodošlice gostima, u Međunarodnoj garaleriji portreta, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, svim prisutnim gostima prezentovao je razvoj i potencijale grada. Prisutne goste je upoznao sa historijom grada, strateškim pravcima razvoja, a goste je najviše zanimalo kako je jedan industrijski grad postao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija u regionu, te kako je Tuzla uspjela sačuvati multikulturalnost, za razliku od mnogih drugih gradova u okruženju.

Nakon prezentacije i obilaska postavki u Međunarodnoj garaleriji portreta Tuzla, u pratnji vodiča, gosti iz Danske su otišli u obilazak grada.