Čolak: BiH mora nastaviti evropski i euroatlanski put i početi ključne reforme

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

S obzirom na činjenicu kako će se proces formiranja Vijeća ministara BiH ubrzo završiti, realni su izgledi da će najkasnije do kraja ove godine profunkcionirati i oba doma Parlamentarne skupštine, izjavio je zamjenik predsjedatelja Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak.

“Time se zaista stvaraju nužne pretpostavke za ubrzani rad na reformama, a preduvjet je upravo formiranje vlasti. Nažalost, izgubili smo jako puno vremena, sve se moglo završiti i prije godinu dana i tako već do sada puno toga napraviti”, kazao je Čolak, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Naglasio je kako su dužnosnici HDZ-a BiH i HNS-a zagovaratelji i predvodnici europskog i euroatlanskog puta BiH, te da je nužno nastaviti reforme ključne za napredak. Hrvatska iduće godine predsjedava Vijećem Europske unije i to će, kako kaže, Bosni i Hercegovini biti vjetar u leđa.

“Kad je riječ o unutarnjim reformama, njih je nužno napraviti u gotovo svim sektorima. Po određenim pokazateljima oko milijardu eura kreditnih i drugih sredstava stoji na raspolaganju, najviše vezano za infrastrukturu. Sama ta činjenica govori, što prije napravimo ratifikaciju sporazuma i ugovora, osigurat ćemo puno brže kretanje, odnosno ulaganje u infrastrukturu, što će doprinijeti razvoju i drugih sektora u BiH. Nemamo vremena za gubljenje i što prije svi zajedno krenemo i kvalitetnije radimo prije ćemo riješiti probleme”, istaknuo je Čolak.

Dodao je kako je važno izvršiti izmjene Izbornog zakona BiH.

“To je važno kako bi se mogli provesti izbori u Mostaru, a s druge strane kako bi mogli osigurati legitiman izbor i legitimno zastupanje u Domu naroda Federalnog Parlamenta i legitiman izbor članova Predsjedništva BiH. Ovo pitanje je kroz legislativu moguće riješiti najkasnije do petog mjeseca naredne godine”, kazao je Čolak.

Kada je riječ o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava, Čolak je naglasio da to podrazumijeva promjenu samog Ustava BiH, što je po njegovim riječima dosta zahtjevno pitanje jer za promjenu Ustava, navodi, treba kvalificirana većina u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“HDZ BiH i HNS su otvoreni i nudimo rješenja da se i te presude Ustavnog suda, od kojih su neke već stare desetak godina, provedu, ali prioritet nam je promjena Izbornog zakona u smislu legitimnog izbora i legitimnog predstavljanja kako u Domu naroda, tako i u Predsjedništvu BiH”, zaključio je Čolak, stoji u priopćenju.

Izvor: RTV SLON / Fena