23.9 C
Tuzla
20.07.2024.

Čolan: Naše košarkašice su spremne, nadamo se plasmanu na SP

Ženska košarkaška reprezentaciju Bosne i Hercegovine u subotu, 5. februara otputovat će u japansku Osaku na kvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo.

Po svemu sudeći, BiH će u Japanu nastupiti u najjačem sastavu, te bi izabranice selektora Gorana Loje mogle izboriti historijski prvi nastup na ovom takmičenju.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan kazao je u izjavi za Fenu da su svi aspekti putovanja i priprema selekcije BiH za turnir u Osaki protekli u najboljem redu, iako su pravila za ulazak u Japan zbog pandemije koronavirusa rigorozna.

– U Osaku, gdje stižemo 6. februara, otputovat ćemo preko Pariza. Košarkašice su spremne za turnir i jedva čekaju prve mečeve. Nadamo se dobrim rezultatima i plasmanu na SP – kazao je Čolan.

Lojine izabranice 10. februara igraju prvi meč kvalifikacija protiv selekcije Bjelorusije, dva dana kasnije na rasporedu je meč protiv Kanade, dok u posljednjem kolu, 13. februara očekuje ih meč protiv Japana.

Kako je Feni kazao selektor Goran Lojo, planirano je da bh. košarkašice prethodno odrade nekoliko treninga, a posebno ga raduje što će imati na raspolaganju oporavljenu Maricu Gajić i Jonquel Jones.

– Japan kao domaćin ima blagu prednost, a to je ujedno reprezentacija koja je na Olimpijskim igrama bila srebrena. Kanada i Bjelorusija su također veoma kvalitetne reprezentacije sa nekolicinom izvrsnih igračica. Mi ćemo dati sve od sebe da još jedanput pomjerimo granice i plasiramo se na Svjetsko prvenstvo prvi put u historiji bh. košarke – rekao je Lojo.

Na Svjetsko prvenstvo, koje je na rasporedu u septembru u Australiji, plasirat će se tri najbolje selekcije iz grupe.

Vezane vijesti

TUZLA