Čolić: Lakše je sjediti u kući 15 dana, nego sahranjivati rodbinu i prijatelje

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK jučer je izdao naredbe kojima se u narednih 14 dana zabranjuje rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara, pijaca, a rad pekara i supermarketa ograničen je do 18 sati. To svakako ne znači da je stao život na području TK, nego da se preventivno djeluje kako se u Tuzlanskom kantonu ne bi ponovila Italija. Izdate naredbe su podložne promjenama što znači da su u zavisnosti od pojedinačnih zahtjeva moguća odobravanja rada, ali i mogućnosti potpunog zatvaranja svih objekata u slučaju pojave pozitivnih slučajeva na Koronavirus u TK. Na području Tuzlanskog kantona trenutno se više od 1500 osoba nalazi u kućnoj izolaciji, a taj broj se mijenja iz minute u minutu.

“S ciljem da ne zaustavimo u potpunosti privredu, s ciljem da ne zaustavimo nečije pravljenje kuće. Od ove naredbe smo izuzeli depoe građevinskog materijala. Primjera radi ako nekome pukne cijev u kući, i prodavnice u kojima se prodaju potrepštine tog tipa. Od ove naredbe smo izuzeli specijalizirane prodavnice higijenskih potrepština i specijalizirane hrane, u smislu prodavnica zdrave hrane, u smislu prodavnica cm-a i dm-a takvih lanaca gdje oni posjeduju još određene količine i dezinfekcionih sredstava pa smo ih i ostavili da još uvijek rade” – kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Koliko god Krizni štab ministarstva zdravstva TK posljednjih nekoliko dana upozoravao građane na pridržavanje mjera kućne izolacije, savjest određenog broja građana još uvijek nije proradila, tako da se sve izrečene naredbe ne poštuju, dodala je ministrica Čolić. Službenici uprave policije ministarstva unutrašnjih poslova TK na terenu provjeravaju da li se građani pridržavaju naredbi, a u slučaju njihovog kršenja, uslijedit će represivne mjere.


“Nikom to nije u cilju, niko to ne želi. Lakše nam je strpiti se 15 dana nego da naredna tri mjeseca provedemo ukupavajući naše najmilije. Jučer je ovo bila jedna od najtežih odluka u mom životu, ali sve sa ciljem zaštite zdravstvenog stanja na području TK” – naglasila je Čolić.

Vlada TK prošle sedmice donijela je Odluku o odobravanju sredstva u iznosu od oko 94 hiljade maraka za nabavku dezinfekcionih sredstava. Preko Direkcije za robne rezerve određena količina dezinfekcionih sredstava rezervisana je za potrebe dezinfekcije ustanova i institucija kojima je Vlada kantona osnivač. Ministica Čolić je apelovala na sve gradove i općine da postupe na isti način za ustanove čiji su osnivači. Sredstva za dezinfekciju škola sa područja TK su spremna i dezinfekcija će biti završena do ponovnog vraćanja učenika u školske klupe.