Čolić: Svi oboljeli imaju isti tretman, nema mjesta politiziranju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Tri ljekara UKC-a Tuzla pozitivna su na korona virus. Kako je ranije za RTV Slon rekao v.d. direktor UKC-a Tuzla prof. Vahid Jusufović veliki je broj zdravstvenih radnika u UKC-u u bliskim rodbinskim i drugim vezana sa zdravstvenim radnicima u nekadašnjem Centru za srce. U UKC-u Tuzla trenutno je hospitalizirano 13 osoba, u Klinici za srce sedam i jedan u Brčko distriktu, a riječ je o nultom pacijentu klastera Srebrenik. U kućnoj izolaciji je 16 osoba. Riječ  je o osobama koje imaju blažu kliničku sliku i koje su zbog porodičnih razloga izrazile želju da ostanu kod kuće.

„U izolaciji se nalazi sa UKC-a Tuzla negdje oko 120 uposlenika, to je informacija koju samo dobila od direktora UKC-a i njihovo trenutno zdravstveno stanje je ili asimptomatsko ili ukoliko su pozitivni imaju blage simptome. A kada je riječ o zdravstvenim radnicima koji su hospitalizirani, jedan od zdravstvenih radnika ima teški oblik kliničke slike, a ostali su stabilni, čak u nekim slučajevima imamo i poboljšanje“, kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Do danas je oko 80 zdravstvenih radnika zaposlenih u Medical institutu Bajer  testirano na koronavirus, a 15 ih je pozitivno na infekciju.  Jedan od ljekara ima teški oblik kliničke slike, dok su ostali u stabilnom zdravstvenom stanju.

“Nikome od nas nije drago što se infekcija javila upravo a području zdravstvene ustanove bila ona javna ili privatna, problem je što se javila u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi, no s druge strane to je i bolja varijanta jer imamo tačne podatke ko je sve ulazio u tu zdravstvenu ustanovu i ko su nam osobe koje su kontakti, odnosno lakše je na takav način širiti epidemiološku mrežu. Dakle, od politike i političarenja nema ništa, sve kolege zdravstveni radnici su prije svega osobe koje su profesionalci, posvećeni svom poslu i svi rade onako kako struka kaže i kako struka nalaže” kazala je Čolić.

Trenutno se u Tuzlanskom kantonu 3694 osobe nalaze u kućnoj izolaciji, dok su ukupno testirane 422 osobe. Na pitanje zašto se ne testira više osoba, posebno onih koji su povezani sa poznatim klasertima, ojašnjava da  se testiranja vrše u kontinuitetu. Da bismo izbjegli pojavu lažno negativnih nalaza potrebno je da prođe određeno vrijeme kako bi  rezultat testa bio valjan, poručuje ministrica Čolić.