5.5 C
Tuzla
08.12.2022.

Čović i Aggeler: Hitno formiranje vlasti na svim nivoima u interesu je bh. građana

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggeler razgovarao je u Mostaru s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem o političkoj situaciji u BiH i regionalnim odnosima, kao i o potrebi što brže uspostave vlasti u BiH nakon nedavno održanih Općih izbora.

Tokom razgovora Čović je naglasio da je hitno formiranje vlasti na svim nivoima u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, te dodao kako se očekuje odlučan napredak BiH prema sticanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropsku uniju.

Također je istaknuo i kako postizborna konsolidacija i uspostava vlasti na svim nivoima mora biti dinamična kako bi se uspostavio kvalitetan razvojni okvir i program za naredne četiri godine.

Sva otvorena politička pitanja koja onemogućavaju euroatlantski put Bosne i Hercegovine moraju biti među ključnim prioritetima budućih partnera na svim nivoima, kao što je istaknuto iz institucija Evropske unije, rečeno je tokom susreta.

Na sastanku se razgovaralo i o sigurnosnim i drugim izazovima, te jačanju vladavine prava i demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO