12.8 C
Tuzla
28.05.2022.

Čović i Schmidt razgovarali o stabilizaciji političkog dijaloga i putu prema EU

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović danas je u Sarajevu održao radni sastanak s novoimenovanim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom na kojem se razgovaralo o prilikama u BiH.

Naglasak je stavljen na očekivanja od tekuće neizborne godine, stabilizaciju političkog dijaloga, napredak na EU i NATO putu te na otklanjanje postojećih diskriminacija na svim administrativno-političkim razinama, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

U svjetlu razgovora o jednakopravnosti Čović je ključnim istaknuo izmjene Izbornog zakona BiH i ograničene ustavne izmjene.

One će, kako je kazao, pružiti prijeko potreban iskorak i institucionalno zaštititi jednakopravnost i legitimno predstavljanje.

– Krajnje je vrijeme da otklonimo postojeće diskriminacije prema svim žiteljima u našoj domovini i do kraja stabiliziramo dijalog – kazao je Čović.

Put BiH prema Europskoj uniji i NATO-u okosnica je rada hrvatskih političkih dužnosnika, istaknuo je prilikom razgovora.

Perspektiva razvijene i europske BiH, kako je dodao, mora se poduprijeti konstruktivnim radom, poštivanjem postignutih političkih sporazuma te neupitnim uvažavanjem načela konstitutivnosti, jednakopravnosti i legitimnog predstavljanja.

Također, istaknuo je zabrinutost zbog ozbiljnih političkih nasrtaja na nezavisnost i funkcioniranje pravosudnih institucija, dotičući se poimenice Tužiteljstva BiH, Suda BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, stoji u saopćenju.

POSLJEDNJE DODANO