Čović najavio apelaciju Ustavnom sudu BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjednik Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) BiH Dragan Čović najavio je u ponedjeljak u Mostaru apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog odluke Središnjeg izbornoga povjerenstva (SIP) koja se odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda FBiH.

Odluka SIP-a ne uvažava odluku Ustavnoga suda BiH, i to HNS želi naglasiti jer je izborni zakon u jednom dijelu stavljen van snage, a mi smo stava da izborni zakon može isključivo mijenjati zakonodavac – poručio je Čović nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a.

Po njegovim riječima, HDZ BiH, odnosno HNS BiH želi osigurati legitimno političko predstavljanje.

To će uraditi struka i predstavnici Zastupničkoga i Doma naroda u BiH, a ne SIP – kazao je Čović.

Očekivanja nisu velika, ali je forma i poruka bitna “da time nismo apsolutno zadovoljni”, dodao je.

Komentirajući uspostavu Vlade Sarajevskog kantona naglasio je: “U poziciji smo da ne možemo uputiti apelaciju jer nemamo legitimnog predstavnika koji to može uraditi, što je apsurd čitavog sustava”,prenosi FENA.

Mi tražimo samo da BiH profunkcionira kao normalna država sukladno Aneksu 4 gdje se mora osigurati legitimnost predstavljanja što je pojasnio Ustavni sud BiH. S te strane nemam dvojbi hoće li se netko predstavljati u javnosti kao Hrvat, a ime mu sugerira neku drugu poruku. Samo se ne može spekulirati i biti dio inženjeringa kojim bi se jedan narod majorizirao – pojasnio je Čović.

Poticat ćemo stoga, prije svega, prijatelje Bošnjake u Sarajevu i bošnjačke stranke da razumiju da ovo što rade ne donosi nikome dobro, nego je nastavak etničkoga čišćenja nekim drugim sredstvima – ocijenio je Čović.

Kada je riječ o formiranju vlasti, Čović napominje da ne vidi nijednog razloga da se vlast ne formira u svim županijama gdje HDZ ima većinu, i to do kraja siječnja.

Po njegovim riječima, aktualna politička situacija u BiH ocijenjena je uvjetno stabilnom.

 Politička situacija u BiH je uvjetno stabilnija, u ambijentu kakva imamo i koji se nije bitnije mijenjao zadnjih nekoliko mjeseci, prije izbora pa do danas – ustvrdio je Čović.

Predsjednik HNS-a BiH najavio je 30. sjednicu Predsjedništva HNS-a koja će se održati 21. januara, pet dana prije Sabora tog tijela.